07:46 / 23.11.2018.

Autor: D.M./P.F./HRT/Hina

Na Kosovu vrije - Vukadinović: Srbija će ga jednog dana priznati

-

-

Foto: - / -

Provedena je racija u sklopu istrage ubojstva Olivera Ivanovića. Predstavnici kosovskih Srba naveli su da je među uhićenima i policajac Dragiša Marković koji je sudjelovao u istrazi.
Posljednjih nekoliko dana ponovno rastu napetosti između Srbije i Kosova. Rano jutros stanovnike Kosovske Mitrovice probudili su pucnjevi i sirene, nakon što su kosovski specijalci upali u srpski dio grada.

Najnovija eskalacija sukoba između Beograda i Prištine počela je blokiranjem ulaska Kosova u Interpol, a zatim je odluka Kosova da uvede 100%-tne carine na uvoz robe iz Srbije dodatno zaoštrila odnose.

Zanimljivo je da do eskalacije između Srbije i Kosova dolazi onda kad se očekivalo da se stvari smiruju na južnom dijelu Balkana. Mislim na Makedoniju i na razgovore Kosova i Srbije te čak neko nastojanje da se izvrši razmjena teritorija te da se stvore uvjeti za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Neprimanje Kosova u Interpol je bio fitilj. To je ono što je izazvalo sve ovo, carine, uhićenje, i sve što će uslijediti. Imamo posla s incidentnom situacijom i nekom reakcijom s kosovske strane koja naravno nije zadovoljna. I sponzori Kosova nisu dobro prošli i oni su gubitnici. Mislim prije svega na SAD koji je i stvorio Kosovo. Očito je da je međunarodna zajednica podijeljena oko prihvaćanja Kosova i to je problem koji će se osjećati još dugo vremena, rekao je gost središnjeg Dnevnika HRT-a profesor Radovan Vukadinović, iz Centra za međunarodne studije.

Interpol je zanimljiv jer je to organizacija koja bi imala dosta posla na Kosovu i u odnosu sa susjedima. To je značajna svjetska organizacija koja bi Kosovu otvorila vrata i za druge organizacije. Blokada koja je došla izazvala je toliki bijes jer je kod Kosovara bilo uvjerenje da će biti primljeni i da će to glatko proći, smatra Vukadinović.

Međunarodna zajednica, moralno politička uloga EU-a te američka vojna baza Bond Steel na Kosovu dovoljno je jamstvo da do većih sukoba neće doći. Možemo očekivati neke incidentne situacije, blokadu cesta, ali ne vjerujem u eskalaciju i sukob. Čini mi se da je ovo uvertira za neke pregovore koji se sada odgađaji i koji neće ići onim tijekom kojim se mislilo, uvjeren je.

Mislim da će jednog dana ipak doći do punog priznanja Kosova od strane Srbije, a to ovisi od vanjskih aktera. Ako EU pokaže čvrsti interes za zapadni Balkan, ako trump bude zainteresiran za ovaj prostor onda možemo očekivati da će se stvari rješavati brže i uspješnije, da će se Srbiji nešto ponuditi u obliku najavljenog ulaska u EU pa će srpska politika morati popustiti i to je otprilike neki scenarij budućnosti, objasnio je razvoj događaja profesor Vukadinović.Uhićenja na Kosovu - u Beogradu izvanredni sastanci

Specijalne snage kosovske policije jutros su uhitile četiri osobe u sjevernom dijelu Mitrovice. Glasnogovornik policije izjavio je da je provedena racija u sklopu istrage ubojstva Olivera Ivanovića. Predstavnici kosovskih Srba naveli su da je među uhićenima i policajac Dragiša Marković koji je sudjelovao u istrazi. Srpski mediji pišu da su uhićeni odvedeni u južni dio Kosovske Mitrovice.Jutros je održana izvanredna sjednica vlade Srbije. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić održao je niz izvanrednih sastanaka s čelnim ljudima vojske, policije, službi sigurnosti te zapovjednicima specijalnih vojnih i policijskih snaga. Vučić je jučer upozoravao na kretanje kosovske vojske prema sjeveru.

Beograd traži reagiranje EU i međunarodne zajednice na carinske mjere Prištine Državni vrh Srbije pozvao je u petak Europsku uniju i međunarodnu zajednicu da reagiraju na kršenje sporazuma o stabiliziranju i pridruživanju (SSP) Kosova s EU-om i srednjoeuropskog trgovinskog sporazuma koje su vlasti u Prištini narušile povećanjem uvoznih pristojbi na robu iz Srbije i BiH od 100 posto. Nakon sastanka vlade Srbije s predsjednikom premijerka Ana Brnabić i šef države Aleksandar Vučić na zajedničkoj su konferenciji istaknuli da će Srbija na sve mogućne načine pomoći Srbima na Kosovu da ne osjete posljedice povećanja uvoznih pristojbi.

Beograd se mora pripremiti na dugotrajnu pomoć i potporu srpskom narodu na Kosovu koja neće biti ni laka, niti jednostavna ni jeftina, rekao je Vučić.

Brnabić je novinarima rekla da će Srbija u ponedjeljak podnijeti prijavu za postojanje povrede Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), a od UNMIK-a, koji zastupa Prištinu u CEFTA, tražiti početak formalnih konzultacija, što je obvezni postupak prije arbitraže.

Beograd je poručio kako očekuje da se "druga strana urazumi", uz ocjenu da carinske mjere "nisu pamet" Prištine već "njihovih sponzora", te da se kosovska vlast namjerava držati uvedenih mjera sve dok Srbija ne prizna neovisnost Kosova.

KFOR je potvrdio kako je znao za akciju kosovske policije, što je samo navelo vladu u Beogradu da ustvrdi kako više ne može vjerovati ni NATO snagama.

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice održan je sastanak kriznog stožera predstavnika četiriju srpskih općina na sjeveru Kosova, a situacija u sjevernom dijelu grada poslije jutrošnje akcije je mirna, ali napeta, prenose kosovski mediji na srpskom jeziku.

Podsjetimo, jučer je Kosovo uvelo carine od sto posto na robu iz BiH i Srbije. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tvrdi da je potez Prištine Srbiju doveo u lošiju situaciju od one kada je bila u trgovinskom ratu s Milanovićevom vladom 2015. Srbija, naime, svake godine na Kosovo izveze robu vrijednu više od 400 milijuna eura. Iz Europske unije zahtijevaju da se ta odluka povuče. Pozivaju i Srbiju i Kosovo da prekinu provokacije.

Nakon poziva prištinskih vlasti na bojkot robe proizvedene u Srbiji u Dečanima su jučer neki lokalni političari palili srbijanske proizvode. Zbog uvođenja pristojbi od 100 posto na robu iz Srbije kosovski Srbi organizirali su danas  mirne prosvjede diljem Kosova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!