Na ministarskom Vijeću OECD-a usvojen Plan pristupanja za Hrvatsku

10.06.2022.

17:05

Autor: P.F./Hina

Ministarsko Vijeće OECD-a

Ministarsko Vijeće OECD-a

Foto: MVEP / RH

Na završnom sastanku Vijeća Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) na ministarskoj razini, države članice OECD-a usvojile su Plan pristupanja OECD-a za Hrvatsku, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann uručio je Plan pristupanja ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

Na istom su sastanku također usvojeni Planovi pristupanja za još četiri države kandidatkinje - Brazil, Bugarsku, Peru i Rumunjsku.

- Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje, u ovom povijesnom trenutku za moju zemlju. Iako je naša suradnja s OECD-om započela još 1993. godine, Hrvatska je 2017. formalno započela put pridruživanja ovoj organizaciji, a točno pet godina nakon toga u siječnju ove godine dobili smo pozitivnu odluku Vijeća ministara. Današnja odluka Vijeća i usvajanje Planova pristupanja otvara novo poglavlje u unaprjeđenju naših odnosa, istaknuo je u svom izlaganju ministar Grlić Radman.

Zahvalio je državama članicama OECD-a na potpori te naglasio kako je Hrvatska do ovog uspjeha došla u iznimno izazovnim okolnostima od financijske krize 2008. do pandemije COVID-a 19 i dva razorna potresa 2020. godine.

Uz početak procesa pristupanja OECD-u, istaknuo je kako je Hrvatska blizu ostvarivanja svojih ostalih vanjskopolitičkih prioriteta pristupanju eurozoni i šengenskom prostoru.

S istom predanošću usmjerit ćemo naše napore, znanje i iskustvo u ostvarivanje članstva u OECD-u, rekao je ministar.

Hrvatska prepoznaje i dijeli vrijednosti duboko utkane u ovu organizaciju slobodu, jednaka prava, društvenu pravdu, vladavinu prava i višestranački demokratski sustav. Spremni smo raditi s OECD-om i njezinim državama članicama na izgradnji snažnog, održivog, uključivog i otpornog rasta. Svjesni smo zadataka koji su pred nama i želimo nastaviti s reformama i nadogradnjom politika i praksi u skladu s OECD-ovim standardima, ubrzavajući tako razvoj naše zemlje na dobrobit svih građana, dodao je, istaknuvši kako će hrvatska Vlada i tijela državne uprave uključena u pregovarački tim nastaviti predano raditi na ispunjavanju kriterija za članstvo.

Ovogodišnji sastanak Vijeća OECD-a na ministarskoj razini održavan je 9. i 10. lipnja, u sjedištu organizacije u Parizu pod predsjedanjem Italije.

Sudionicima su se na otvaranju obratili glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann, talijanski predsjednik Vlade Mario Draghi, senegalski predsjednik i predsjednik Afričke unije Macky Sall te ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ministar Grlić Radman sudjelovao je i na sastancima o trgovini i ekološkoj održivosti te oblikovanju bolje budućnosti za mlade. Također se susreo s francuskom ministricom za Europu i vanjske poslove Catherine Colonnom, te s japanskim parlamentarnim zamjenikom ministra vanjskih poslova Shingom Miyakeom, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!