Na prosvjedima protiv desne izraelske vlade 200.000 ljudi

12.02.2023.

14:40

Autor: Hina/HRT/A.S.

Na prosvjedima protiv desne izraelske vlade 200.000 ljudi

Na prosvjedima protiv desne izraelske vlade 200.000 ljudi

Foto: Amir Cohen / Reuters

Više od 200.000 Izraelaca pridružilo se prosvjedima diljem zemlje u subotu protiv politike izraelske desničarske vlade, prema organizatorima.


U priobalnom gradu Tel Avivu prosvjednici su marširali ulicama s izraelskim zastavama šestu subotu zaredom. Prosvjedi su prvenstveno usmjereni protiv planova vlade da oslabi pravosudni sustav zemlje.

Prosvjedi su također održani u gradovima uključujući Jeruzalem, Beershebu i Haifu. Već nekoliko tjedana traju demonstracije protiv kontroverznog prijedloga izraelske vlade o reformi pravosuđa.

Strukovna tijela planiraju štrajkove u ponedjeljak, kada se očekuju i veliki prosvjedi ispred parlamenta u Jeruzalemu. Prema planovima ministra pravosuđa Yariva Levina parlamentarna većina trebala bi usvojiti zakon i u slučaju da Vrhovni sud smatra da krši izraelski ustav.

Znanstvenik Avram Hershko, koji je 2004. godine dobio Nobelovu nagradu za kemiju i preživio je holokaust, upozorio je u subotu na prosvjedima u Haifi protiv pokušaja preobrazbe Izraela iz demokracije u diktaturu.

- Moramo zaustaviti to ludilo, rekao je Hershko, koji je rođen u Mađarskoj 1937., prosvjednicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!