Na putu za Europu 2021. u moru nestalo više od 3000 osoba

29.04.2022.

17:11

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Migranti stradaju na putu u Europu

Migranti stradaju na putu u Europu

Foto: - / Shutterstock

Više od 3000 izbjeglica, migranata i tražitelja azila umrlo je ili nestalo prošle godine dok su se pokušavali domoći Europe mediteranskim i atlantskim morskim putevima, pokazali su podaci agencije za izbjeglice, izvijestivši da je to dosad najveća brojka.


Tisuće Afrikanaca kreću na dugačka, opasna putovanja u Europu svake godine, često prelazeći pustinju Saharu, da bi na malim brodovima na napuhivanje napustili obale sjeverne Afrike bježeći od neimaštine i u potrazi za boljim životom. Prošle godine, UNHCR je prijavilo da je 3077 osoba umrlo ili nestalo, gotovo dvostruko više nego 2020. godine.


- Vidimo da dolazi do porasta, rekla je Shabia Mantoo iz UNHCR-a na brifingu za medije u Ženevi, ističući kako je to zabrinjavajuće.


Dosad su u 2022. godini 553 osobe umrle ili nestale, i kao i prethodnih godina, a većina ih je izgubila život na središnjoj mediteranskoj ruti, pokazuju podaci UNHCR-a.


U te podatke nisu pribrojani oni koji su izgubili život na kopnenim rutama,  ili oni koji su nestali u krijumčarskim pritvorima gdje su preživjele osobe kasnije prijavljivale seksualno nasilje i prisilne brakove i rad.


Mrtvi i nestali dolaze iz raznih sjevernih i subsaharskih afričkih zemalja poput Tunisa, Maroka, Malija, Gvineje, Eritreje, Egipta, Obale Bjelokosti i Senegala, kao i Irana, Sirije i Afganistana, rekla je Mantoo.


Naglasila je zabrinutost zbog odbijanja migranata, nakon prošlogodišnjeg izvješća UN-a u kojem je rečeno da je Europska unija djelomično kriva za smrti u Sredozemnom moru zbog neodgovorenih poziva upomoć i ometanja humanitarnih spasilačkih pokušaja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!