08:40 / 12.04.2018.

Autor: D.M./HRT

Na rubu sukoba: Zapad degradira osnovno načelo demokracije

-

-

Foto: - / -

O eskalaciji vojnih i političkih sukoba u Siriji u Studiju 4 govorili su stručnjak za sigurnost Marinko Ogorec i politolog Vedran Obućina, stručnjak za Bliski istok.
Više od 70 poginulih u napadu na Dumu, posljednje uporište pobunjenika u Istočnoj Guti, području u okolici sirijskoga glavnog grada Damaska. Stručnjaci su potvrdili kako je riječ o napadu plinom, za što se optužuje Asadov režim. Sve to izazvalo je žestoku reakciju američke vlade koja smatra da iza svega stoje Asadovi saveznici Rusi. Sastalo se i vijeće sigurnosti UN-a.

O eskalaciji vojnih i političkih sukoba u Siriji u Studiju 4 govorili su stručnjak za sigurnost Marinko Ogorec i politolog Vedran Obućina, stručnjak za Bliski istok."Situacija je ozbiljna. Slične situacije nije bilo od kubanske krize. U Siriji su Amerikanci i Rusi malo previše blizu i konfrontiraju se više nego što bi trebali", kazao je Marinko Ogorec. Za američkog predsjednika Donalda Trumpa rekao je da je nepredvidiv i da ga uvijek se treba shvaćati ozbiljno. Upozorio je kako upotreba kemijskog oružja nije dokazana. "Najveći je problem što na Zapadu više nema potrebe dokazivati da se nešto događa. Primjer je i pokušaj atentata na agente u Veikoj Britaniji za što je bez dokaza optužena Rusija. Asad upotrebom konvencionalnog oružja pobjeđuje na terenu i nelogično je kako se dovodi u situaciju da ga se napada zbog upotrebe zabranjenog oružja. Zašto Zapad degradira osnovno načelo prava i demokracije - da je netko nevin dok mu se krivnja ne dokaže", rekao je Ogorec.

Saudijska Arabija protiv Irana - od Libanona do Katara

Vedran Obućina kazao je kako se konfrontiraju dva velika igrača i onaj tko gubi - gubi u globalnoj igri. "Pobjeda Rusije ovdje bi značila ukidanje unipolarnosti američke sile u svijetu, a ako bi Rusija izgubila, to bi značilo da Zapad još uvijek ima snage upravljati političkim procesima na globalnoj razini", rekao je. Vojna akcija može se dogoditi onda kad se dokaže da je kemijsko oružje upotrebljeno, s jedne ili druge strane", smatra. Međutim, to još uvijek nije dokazano na međunarodnoj razini jer inspektori ne mogu izići na teren. "Iskustva iz prošlosti govore da se krivnja može uperiti. Ako bi se optužila vlast u Damasku - nema druge opcije osim postavljanja vojnih trupa u Siriji. To znači pojačavanje borbi i jačanje nesigurnosti na Bliskom istoku", rekao je Obućina. Smatra kako je riječ o "proxy ratu" i hladnom ratu između Irana i Izraela iako oni nisu spremni gađati jedni druge. "Iranci iako gube, računaju na Hezbolah i Hamas. Najvažnija stvar su sada izbori i unutarnja situacija u Libanonu", dodao je.

I Ogorec i Obućina slažu se kako je svijet na rubu globalnog sukoba, a Europa bi se trebala probuditi i zauzeti mjesto medijatora.

Moskva najavila rušenje raketa SAD-a - Trump: Rusijo, spremi se! ; Turska poziva na razum
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!