Ekstremna hladnoća na Dalekom istoku

26.01.2023.

10:14

Autor: Marko Stričević/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Ekstremna hladnoća, u kakvoj nam je gotovo nemoguće zamisliti živjeti, okovala je ovih dana dijelove Azije. Temperatura se ponegdje spustila ispod -50 Celzijevih stupnjeva.

Polarni val došao je i do sjevernih i zapadnih otoka Japana donijevši najniže temperature u deset godina i obilne snježne oborine. Službeno je četvero ljudi poginulo čisteći snijeg. Ekstremna zima i dalje stvara opasnosti u prometu i kretanju općenito. U susjednoj Kini, na sjeveru i istoku, već danima se mjere rekordni minusi.

- Pod utjecajem ultrahladnog polarnog zraka temperatura u gradu Moheu pala je ispod -50 stupnjeva Celzijevih. Danas u sedam ujutro pala je na -53, što je više od dosadašnjeg rekorda iz 1969. i ujedno je najniža izmjerena temperatura u povijesti Kine, rekla je
Xu Liling, čelnica meteorološke postaje Mohea.

U središtu Azije, u zemlji koju zbog planina, prirodnih ljepota i kontinentalne zatvorenosti neki nazivaju srednjoazijskom Švicarskom - Kirgistanu - smrznuo se Isik-Kulj, drugo najveće slano jezero na svijetu poslije Kaspijskog. Isik-Kulj znači toplo jezero, koje je uz to i jedno od najdubljih na svijetu, pa je specifično po tome da se unatoč hladnim zimama praktički nikad ne zamrzava.

- Smrznulo se 14. siječnja. Led se prostire oko 150 metara od obale prema središtu jezera. Na nekim mjestima led je debeo metar i pol. Mi koji ovdje živimo nikada nismo vidjeli takvo što, rekao je Talaay Orozakunov, lokalni stanovnik.

Pregled temperaturnih anomalija zaključujemo povratkom na četiri tisuće kilometara udaljeni istok Azije. Vlada Južne Koreje povećala je subvencije za plinske račune kućanstvima s nižim primanjima. Nacionalna Meteorološka služba poručila je da bi esktremno vruća ljeta i esktremno hladne zime na Dalekom istoku mogle postati "novo normalno" kao posljedica klimatskih promjena, što je prognoza i mnogih svjetskih klimatologa.

- Ono što se čini kao relativno postupna promjena globalne temperature zapravo ima ključnu ulogu za pojavu ekstrema. Ranije nezabilježene krajnosti postaju sve vjerojatnije, to je ono što vidimo sve češće. Šanse za pojavu temperaturnih ekstrema mnogo su veće, govori Peter Stott, profesor na sveučilištu Exeter.

Za to vrijeme, u Europi se bilježi ekstrem drugog predznaka: uz osam nacionalnih rekorda, govori se o najtoplijem siječnju otkad postoje mjerenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!