Na skupu Pokreta nesvrstanih u Beogradu izaslanstva više od 100 država

11.10.2021.

13:17

Autor: V.G./Hina/HRT

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Foto: Arhiva / Pixsell

Dvodnevni summit Pokreta nesvrstanih zemalja (PNZ), organiziran u povodu 60. obljetnice prvog zasjedanja tog pokreta 1961. godine, počeo je u ponedjeljak u srbijanskoj prijestolnici porukom predsjednika Aleksandra Vučića da Beograd danas svijetu šalje poruku mira.

Domaćini današnjeg summita su Srbija i Azerbajdžan, a na skupu sudjeluje više od 100 zemalja, devet izaslanstava međunarodnih organizacija, te 40 ministara vanjskih poslova država PNZ.

Mir je osnova za razvoj, suradnju, u oblasti politike, kulture, ekonomije, rekao je Vučić i istaknuo da je Srbija, kao legalna sljednica SFR Jugoslavije, "ponosni promotor politike multilateralizma i međunarodnog prava".

Vučić je danas na otvorenju skupa poručio da je Beograd uvijek bio "raskrižje civilizacija, kultura i mjesto susretanja Istoka i Zapada".

Svijet je sada na mnogo načina drukčiji nego prije 60 godina, a danas je više nego ikad potrebno da radimo na jačanju multilateralizma, ocijenio je Vučić.

On je poručio da je vrijeme za obnovu ideja političke neovisnosti i zajedničkog djelovanja slobodarskih zemalja svijeta.

Suorganizatori summita su Srbija i Azarbajdžan, kao država predsjedajuća Pokreta, a njezin predsjednik Ilham Alijev na početku skupa poručio da se "danas proslavlja povijesni događaj".

- Ova inicijativa pokazuje spremnost Srbije da preuzme nasljeđe. Pokret je igrao važnu ulogu na međunarodnoj areni, posvećen miru i pravdi u svijetu, istaknuo je Alijev koji se sudionicima samita obratio video-vezom.

On je rekao da je PNZ "jedan od najvećih multilateralnih foruma" i istaknuo da temeljni prinicipi Pokreta, nemiješanje u unutardržavne poslove i poštivanje suvereniteta država "vrijede i danas, a kada bi ih prihvatile sve zemlje, danas ne bi bilo problema u svijetu"

Skup su video-porukama pozdravili i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres i predsjednik Opće skupštine UN-a Abdulla Shahid, ocijenivši da se samit održava "u vrijeme iznimnih globalnih izazova", te da je svijetu neophodno "poštivanje ljudskih prava, mirno rješavanje sukoba i uklanjanje razlika u čovječanstvu".

Skup nema primarno političku dimenziju, jer neće biti usvajane niti donošene nikakve odluke, osim da zemlje sudionice obilježe 60. obljetnicu prve konferencije Pokreta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!