Indonezija: U stampedu nakon nogometne utakmice poginulo 32 djece

03.10.2022.

10:16

Autor: V.K./HRT/Hina

Žrtve stampeda na stadionu

Žrtve stampeda na stadionu

Foto: Willy Kurniawan / REUTERS

Broj žrtava među djecom u stampedu nakon nogometne utakmice u Indoneziji ovaj vikend povećao se s ranijih 17 na 32 poginule djece, rekao je vladin dužnosnik u ponedjeljak.


Nasilje i huliganstvo dugo prate indonezijski nogomet, pogotovo na mjestima poput glavnoga grada Džakarte, ali katastrofa u subotu u malom gradu na Javi problem je gurnula u središte pozornosti.

- Moja obitelj i ja nismo mislili da će ovako ispasti, rekla je Enda Vahjuni, starija sestra dvojice dječaka, Ahmada Kahija (15) i Muhamada Farela (14), koji je poginuo u gomili.

- Voljeli su nogomet, ali nikad nisu uživo gledali Aremu na stadionu Kandžuruhanu, ovo im je prvi put, dodala je na sprovodu svoje braće u nedjelju, misleći na domaću momčad koju su podržavali.

Dječaci su među 17 ubijene djece, objavila je državna novinska agencija Antara prenoseći podatke ministarstva za osnaživanje žena i zaštitu djece.

Ravnatelj jedne od bolnica kamo su ozlijeđeni odvezeni rekao je za Metro TV da su neke od žrtava pretrpjele ozljede mozga te da je među poginulima i petogodišnje dijete.

- Sedamnaestero je djece poginulo, a sedmero ozlijeđene djece je na liječenju, ali moguće je da će broj još rasti, rekao je dužnosnik ministarstva Nahar.

Indonezijski dnevnik Koran Tempo izišao je u ponedjeljak s crnom naslovnicom na kojoj u sredini crvenim slovima piše "Naša nogometna tragedija", a ispod toga popis poginulih.

Incident je "crni dan za sve uključene", priopćila je FIFA, krovna svjetska nogometna organizacija, te pozvala indonezijske nogometne dužnosnike da izvijeste o incidentu.

FIFA u svojim sigurnosnim propisima navodi da redari i policija ne smiju upotrijebiti oružje niti "plin za kontrolu mase".

Policija i sportski dužnosnici poslani su u Malang kako bi istražili incident koji se svrstava među najsmrtonosnije nesreće na stadionima u svijetu.

- Svi odgovorni trebali bi odgovarati za tu katastrofu, bez obzira na svoj status ili položaj, rekao je u ponedjeljak Phil Robertson, zamjenik direktora Human Rights Watcha sa sjedištem u New Yorku.

- Nije dovoljno da nacionalna policija i Indonezijski nogometni savez provedu vlastitu istragu jer bi mogli doći u iskušenje da umanje ili potkopaju punu odgovornost umiješanih dužnosnika, dodao je u izjavi.

Indonezijska podružnica Amnesty Internationala oštro je osudila sigurnosne mjere te rekla kako se "uopće ne može opravdati da država koristi prekomjernu silu ... u obuzdavanju i kontroli takvih gomila".

Indonezijski ministar sigurnosti Mahmud MD u postu na Instagramu je ustvrdio da je stadion bio ispunjen preko svojeg kapaciteta. Napisao je da je izdano 42.000 ulaznica za stadion koji može primiti samo 38.000 ljudi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!