Na Veliki petak nadbiskup Jeruzalema pozvao na molitvu za one koji pate i umiru

10.04.2020.

10:15

Autor: HINA/HRT

default error photo
Na tmuran i miran Veliki Petak u Jeruzalemu, vatikanski apostolski upravitelj u Svetoj zemlji pozvao je na molitvu za ljude koji pate ili umiru od koronavirusa.
Na tmuran i miran Veliki Petak u Jeruzalemu, vatikanski apostolski upravitelj u Svetoj zemlji pozvao je na molitvu za ljude koji pate ili umiru od koronavirusa.

-
Slavimo Veliki petak, komemoraciju Isusove smrti, pod vrlo teškim okolnostima, rekao je nadbiskup Pierbattista Pizzaballa pred jeruzalemskom bazilikom Svetoga groba, koja se smatra mjestom Isusova raspeća, pokapanja i uskrsnuća.

Nakon toga je ušao kroz divovska ulazna vrata u crkvu. Bazilika je tjednima zatvorena za javnost, no otvorena je na katolički Veliki petak kako bi se unutra pomolio nadbiskup i održala misa za nekoliko članova klera.

U kršćanskoj četvrti jeruzalemskog Starog grada ceste su puste i većina trgovina je zatvorena na dva tjedna.

Sve kulturne lokacije u Svetoj zemlji su zatvorene dok vlasti pokušavaju suzbiti širenje smtonosne bolesti.

Covidom-19 zaraženo je više od 10.000 ljudi u Izraelu, dok su 92 osobe preminule od posljedica virusa. Na palestinskim teritorijima zabilježena su 263 slučaja zaraženih i jedna smrt, uglavnom na okupiranom teritoriju Zapadne obale.

Stanovnici Jeruzalema nalaze se u karanteni i smiju izlaziti iz domova samo u slučaju nužde, koja ne uključuje vjerske obrede.

Kršćanske denominacije koje 'dijele skrbništvo' nad bazilikom Svetog groba, suočavaju se s dosad neviđenim zatvaranjima, kao i židovski i muslimanski vođe u gradu koji je svet trima vjerama.

Pasha, Uskrs i Ramazan padaju na ovaj mjesec, s time da katolici slave Veliki petak danas, a  u nedjelju,12. travnja, Uskrs. Tjedan dana kasnije slave ga pravoslavci.

Uskrsna misa prenosit će se na televiziji i društvenim mrežama.

Smrt je prisutna diljem svijeta, rekao je Pizzaballa, "tako da je važno... na ovom mjestu, gdje se dogodilo Isusovo raspeće, da se možemo moliti i komemorirati ga."

Pizzaballa je pozvao ljude da "budu ujedinjeni u srcu, u molitvi, sa svima onima koji pate i umiru."

Potom je ušao u crkvu, a velika vrata su se zatvorila za njim.

Ubrzo poslije, glasan zvuk pjesme i molitve odjeknuo je drevnim dvorištem Svetog groba, gdje je crkva najprije podignuta u 4. stoljeću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!