11:59 / 23.12.2018.

Autor: Branka Slavica/V.K./HRT

Nacionalna bazilika u Washingtonu - najveća katolička crkva u SAD-u

-

-

Foto: - / -

Svetište je posebno zbog više od 80 kapela i oratorija koje su useljenici iz cijelog svijeta posvetili Majci Božjoj. Dvije kapele, dar hrvatskog naroda, u bazilici su od 1970.
Uoči Božića vodimo vas u Nacionalnu baziliku u Washingtonu - najveću  katoličku crkvu u SAD-u. Svetište je posebno zbog više od 80 kapela i oratorija koje su useljenici iz cijelog svijeta posvetili Majci Božjoj. Dvije kapele, dar hrvatskog naroda, u bazilici su od 1970. Osobno ih je posvetio pokojni kardinal Kuharić. Priču donosi Branka Slavica.

Rođen je i odrastao u susjedstvu bazilike. Za svoje podrijetlo, ali i svijet duhovnosti, fra Mavro Dolčić zainteresirao se kao dječak, baš u kripti washingtonske crkve.

"Velik dio je bio baš ovdje kod ove kapelice. Jer naš fratar trećoredac Ivo Marcelić za vrijeme 70-ih je držao svetu misu ovdje za hrvatsku zajednicu Washingtona. I ja bih došao ovdje s tatom", sjeća se fra Mavro Dolčić, voditelj HKM-a svetog Blaža u Washingtonu.

Bazilika je, kažu, demografska mapa Amerike. Kada bi se etablirale, imigrantske bi zajednice od američkih biskupa tražile dopuštenje za svoje kapelice posvećene Mariji.

"Na jednom mjestu možete posjetiti svetišta iz cijeloga svijeta pod jednim krovom. Ovo je najveća katolička crkva u Sjedinjenim Državama, najvjerojatnije u Sjevernoj Americi, ali više od toga, ona je srce američke crkve", naglašava prof. dr. Geraldine Rohling, arhivistica i kuratorica Nacionalne bazilike.

U tom srcu hrvatski iseljenici imaju dvije kapele: jedna je posvećena Majci Božjoj Bistričkoj, a druga Mariji, Kraljici mira. Kipovi su djelo Meštrovićeva asistenta, Josipa Turkalja.

"Hrvati su bili sretni da doniraju ovaj 'duet', ako tako mogu kazati. Bili su sretni da mogu darovati i Kraljicu mira. I kada pogledate ove dvije Gospe možete vidjeti poveznicu, umjetnički rukopis Turkalja", naglašava prof. dr. Rohling.

Iseljenici su u kapeli željeli i mozaike posvećene svecima Nikoli Taveliću i Ozani Kotorskoj te blaženom Alojziju Stepincu. Fra Mavro često dolazi u kriptu bazilike.

"Ovdje je dnevno šest misa svaki dan. I tu su ispovjedaonice. Ova tu ispovjedaonica je ispovjedaonica grada Washingtona. Ima članova Kongresa koji dođu ovdje redovito čak. Svi moraju tu proći", rekao je fra Dolčić.

I na ulazu u crkvu važan hrvatski trag - Marija s anđelima, rad Ivana Meštrovića, kojeg su arhitekti bazilike za suradnju zamolili 1950.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!