Nacionalni ispraćaj za Colina Powella

05.11.2021.

22:34

Autor: T.V./HRT/Hina

Nacionalni ispraćaj za Colina Powella

Nacionalni ispraćaj za Colina Powella

Foto: Tom Brenner / REUTERS

Sjedinjene Države u petak su nacionalnim ispraćajem u katedrali u Washingtonu odale počast "generalu-diplomatu" Colinu Powellu, prvom afroameričkom državnom tajniku koji je umro 18. listopada. U nazočnosti predsjednika Joea Bidena i supruge Jill te čelnika Pentagona, bivša šefica diplomacije Madeleine Albright govorila je o "osobi koja je gotovo nadmašila povijest svojim vrlinama - poštenjem, dostojanstvom, odanošću i nepokolebljivom predanošću profesiji i održavanju riječi".

Uz predsjednički par bili su bivši predsjednik Barack Obama i supruga Michelle, njegov prethodnik George W. Bush i supruga Laura, kao i bivša prva dama i bivša državna tajnica Hillary Clinton, a odsutan je bio Bill Clinton, nedavno hospitaliziran zbog infekcije.

Colin Powell je umro u dobi od 84 godine od komplikacija povezanih s covidom-19. Bio je prvi Afroamerikanac i najmlađi načelnik stožera oružanih snaga od 1989. do 1993. da bi zatim postao prvi crni državni tajnik tijekom republikanskog predsjedanja Georgea W. Busha.

Sin jamajčanskih imigranata rođen u Harlemu, Colin Powell se prijavio u američku vojsku 1958. u kojoj je napredovao kroz sve činove da bi postao načelnik stožera i istaknuo se vođenjem prvog Zaljevskog rata protiv Iraka 1991.

Trojica republikanskih predsjednika imenovala su ga na visoke dužnosti i dosegao je vodeće mjesto u američkoj vojsci koja je ponovno stekla snagu nakon traume u Vijetnamskom ratu.

Powell je bio ranjen u Vijetnamu i obnašao dužnost savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD-a pod predsjednikom Ronaldom Reaganom od 1987. do 1989.

Kao vojni general s četiri zvjezdice bio je zapovjednik združenog stožera američke vojske pod predsjednikom Georgeom Bushom starijim tijekom Zaljevskog rata 1991. u kojem su snage predvođene SAD-om istjerale iračke snage iz susjednog Kuvajta.

Umjereni republikanac i pragmatičar Powell je razmišljao o kandidaturi da postane prvi predsjednik crne rase 1996., ali brige supruge Alme za njegovu sigurnosti pomogle su mu da odluči drugačije. Godine 2008. raskinuo je sa svojom strankom podržavajući demokrata Baracka Obamu, koji je bio prvi crnac izabran u Bijelu kuću.

Powell će zauvijek biti povezan sa svojim kontroverznim izlaganjem 5. veljače 2003. Vijeću sigurnosti UN -a u kojem je rekao da irački predsjednik Sadam Husein predstavlja neposrednu opasnost za svijet zbog njegovih zaliha kemijskog i biološkog oružja.

Poslije je priznao da je izlaganje bilo prepuno netočnosti i krivih podataka koje su dali drugi u Bushovoj administraciji i predstavlja "mrlju" koja će "uvijek biti dio moje prošlosti".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!