Nada Mirković: Charles će češće izražavati svoje stavove

09.09.2022.

Zadnja izmjena 11:03

Autor: HRT/Studio 4/D.M.

Nada Mirković u Studiju 4

Nada Mirković u Studiju 4

Foto: HRT / HTV

Završila je jedna era svjetske povijesti, preminula je kraljica Elizabeta II. O kraljici, njezinu životu, ali i tome što će se idućih dana događati u Britaniji u Studiju 4 govorila je novinarka i urednica Nada Mirković koja je u Hrvatskoj jedan od najboljih poznavatelja kraljevske obitelji. 

Znamo da će se kralj Charles javnosti obratiti danas, ali ne znamo točno kada jer iz Balmorala mora stići u London, a potom razgovarati i s premijerkom Liz Truss. Obraćanje će najvjerojatnije biti kratko, budući da je cijela nacija u žalosti i ne očekuju se neka iznenađenja, kazala je Nada Mirković.

Sramežljiva kraljica

Na pitanje kakva je kraljica bila privatno podsjetila je na riječi američkog predsjednika Joea Bidena "da joj u dostojanstvu nema ravnog među vladarima". Mirković smatra da je ona privatno bila suzdržanija od Charlesa - jer je pripadnica generacije koja smatra da su suzdržanost, decentnost i samokontrola glavne osobine monarha, ali i 'pravih Engleza'.

Mislim da je kraljica zavoljela Camillu, na način na koji nikad nije mogla zavoljeti Dianu, koja je bila moderna i frivolna žena.

Nada Mirković

- Mislim da je najsretnija bila kad je bila okružena životinjama i u prirodi. Pse je imala od najranijeg djetinjstva, a kad je imala 18 godina roditelji su joj poklonili ženku korgija Suzan. Ona je imala 30 potomaka s kojima je kraljica živjela. Ona je poput svojeg oca, kralja Georgea koji je bio samozatajan i imao je stravičan strah od javnog nastupa. I Elizabeta je imala takvu sramežljivost koju je rješavala decentnošću, ali i srdačnošću, dodala je Mirković.

Podsjetila je na izjavu princa Harryja da je njegova baka "baka cijeloj naciji". Dodala je da i zbog kraljičine skromnosti nitko dosad nije njenu vladavinu nazivao 'drugim elizabetanskim dobom'. Međutim, danas se u medijima pomalo počinje spominjati "naše elizabetansko doba".

Na pitanje koliko su turbulencije vezane za članove njezine obitelji utjecale na kraljičinu popularnost, odgovorila je da se to dogodilo "kad je pokazala veliku hladnoću i suzdržanost nakon pogibije princeze Diane".

- Ostala je u Balmoralu, neopisivo ga je voljela. Charles je predložio da se odmah vrate u London i na Buckinghamsku palaču izvjese zastavu na pola koplja. Međutim, ona je smatrala da Diana nije monarh. Hladno se držala tradicije u tom trenutku i Britanci su joj to zamjerili. Inače su je baš jako voljeli. I svi drugi strašni obiteljski skandali nisu je doticali, kazala je.

Seksualni skandal princa Andrewa, afera svih afera

Podsjetila je da je kraljica izjavila da joj je 1992. godina bila 'stravična', podsjetivši na požar u Windsoru, razvod sestre Anne, a potom i djece. Naglasila je kako je Elizabeta II. bila izrazito protiv razvoda. Osim toga te je godine izašla i "ozloglašena Nortonova biografija o Diani". 

- Kraljica je mislila da će joj ta godina biti najstrašnija, ali mislim da joj je skandal s princom Andrewom teže pao. Činilo se da se Andrew prodavao za novac Jeffreyju Epsteinu, i to je kraljici bilo nezamislivo. To je kraljici teže palo od odvajanja Harryja i Megan. Vjerojatno joj je bilo draže da se tabloidi fokusiraju na njih nego na užasne detalje veze njezina sina s Epsteinom, smatra Nada Mirković.

- Camilla je ipak dobila titulu kraljeve supruge, iako se dugo spekuliralo da će ostati vojvotkinja ili princeza od Walesa. Desetak je godina kraljici trebalo da donese takvu odluku i Camillu imenuje kraljicom pratiteljicom, kazala je Mirković. Dodala je da u takvim slučajevima postoji više titula - kraljica majka, kraljica udovica...  

Za Camillu je kazala da je "dosta slična kraljici, voli prirodu, konje, život izvan mondenih krugova. Suzdržana je i decentna tako da su se one dosta zbližile."

- Mislim da je kraljica zavoljela Camillu, na način na koji nikad nije mogla zavoljeti Dianu, koja je bila moderna i frivolna žena što se kraljici nije moglo svidjeti, naglasila je Nada Mirković.  

Kakva će biti Charlesova vladavina? 

Dodala je kako smatra da će Charles biti nešto manje suzdržan od kraljice i da će se aktivnije uključiti u društveni i politički život.

- Charles će češće izražavati svoje stavove nego što je to činila Elizabeta. Charles je još ranije poslao tridesetak pisama ministrima u kojima je otvoreno izražavao svoje stavove i bunio se protiv nekih stvari koje mu se nisu sviđale u radu vlade. Tako to neće biti stavovi "Želite li još jednu šalicu čaja?", nego "Mislim da u poljoprivredi, ekologiji, energetici treba ...", kazala je Mirković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!