18:09 / 14.03.2018.

Autor: M.M./Hina

Nadbiskup Puljić: Za Crkvu je rodna ideologija neprihvatljiva

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kada se Istanbulska konvencija "očisti" od spornih odrednica koje impliciraju rodnu ideologiju Crkva će poduprijeti njenu ratifikaciju, rekao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.
Kada se Istanbulska konvencija "očisti" od spornih odrednica koje impliciraju rodnu ideologiju Crkva će poduprijeti njenu ratifikaciju, no nedvojbeno je kako bez obzira na proceduru treba osigurati punu zaštitu ugroženih u bilo kojoj vrsti obiteljskog nasilja, kazao je u Sarajevu predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Komentirajući najave kako se vladajuća većina priprema za postupak saborske ratifikacije Istanbulske konvencije predsjednik HBK je podsjetio kako se Crkva do sada u dva navrata jasno očitovala o tom dokumentu, uz ocjenu kako je u njegovoj pozadini rodna ideologija odnosno nova vrsta ideologije. Jasno smo rekli da ne prihvaćamo neke stavove koji su unutra izrečeni. Svim srcem podupiremo zaštitu ugroženih i zaštitu žena i djece, no također smo rekli da ne prihvaćamo konvenciju jer ima paragraf o rodnoj ideologiji, kazao je nadbiskup Puljić.

Biskupske konferencije Hrvatske i BiH u Sarajevu su održale 20. redovito zajedničko zasjedanje pod predsjedanjem zadarskog nadbiskupa Puljića i vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, na kojem su razmatrali rad s inozemnom pastvom, djelovanje zavoda Sv. Jeronima u Rimu i razgovarali o provedbi tjedna solidarnosti Crkve u Hrvatskoj s Crkvom u BiH te rad zajedničke komsije o martirologiju.

Zadarski nadbiskup kazao je kako Crkva u Hrvatskoj dijeli zajedničku brigu s onom u BiH i narodu koji joj pripada, uključujući tu problem masovnog iseljavanja. Podsjetio je kako je to trend u svim državama postkomunističke Europe jer se iz njih od pada komunizma iselilo 23 milijuna ljudi ka Zapadu i to ne isključivo iz ekonomskih razloga. Biskupi u Hrvatskoj i BiH mogu samo poticati ljude da vole svoju zemlju i nastoje naći svoje mjesto u njima, dodao je zadarski nadbiskup.

Kardinal Puljić je kazao kako u slučaju BiH mnogi odlaze jer su siti nepravde i nejednakopravnosti s kojom se igraju i domaći i međunarodni političari.

Istaknuo je i kako Crkva neće posustati bez obzira što na njena upozorenja gotovo nitko ne reagira te također kako od hrvatskih predstavnika u vlasti BiH očekuje da ne prekriže niti jednog Hrvata pri čemu svako traženje novih rješenja za probleme u toj zemlji mora značiti priznavanje jednakih prava svima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!