Nadbiskup upozorio da Hrvati u BiH nestaju pod pritiscima Bošnjaka i Srba

15:15 / 08.06.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Tomo Vukšić

Tomo Vukšić

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić izjavio je kako broj Hrvata u BiH stalno opada i zbog pritisaka, manipulacija, ustavne i izborne neravnopravnosti u dvama entitetima u kojima su većina Bošnjaci i Srbi, objavila je u srijedu Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH.


- Bosna i Hercegovina podijeljena na dva entiteta od kojih u jednom pravoslavni Srbi, a u drugom bosanski muslimani predstavljaju apsolutnu većinu, što olakšava mnoge i česte manipulacije protiv hrvatske katoličke manjine, rekao je Vukšić sudjelujući na Dikasteriju za međureligijski dijalog u Rimu.

Dodao da kako je Bosna i Hercegovina postala treća većinska muslimanska zemlja u Europi u kojoj je broj Hrvata katolika spao tek na 350.000, što sugerira kako ih je nestalo više od 50 posto. Katolici, od kojih su najveći broj Hrvati čine tek oko 15 posto stanovništva BiH.

Drugi razlozi za pad broj Hrvata su posljedice rata, slab povratak izbjeglica, nepravedni ustroj zemlje i manipulacija u izbornom procesu, smatra nadbiskup.

- Mnogi su frustrirani nepravednom unutarnjom podjelom države na dva entiteta, čija je administrativna struktura u oba slučaja na štetu Hrvata, neriješenim nacionalnim pitanjem i činjenicom da je izborna volja pojedinaca i naroda obezvrijeđena izbornim zakonom, rekao je Vukšić.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da se provede izborna reforme koja bi onemogućila 'preglasavanje, manipulaciju i dominaciju' nad Hrvatima, kako bi imali prigodu birati svoje političke predstavnike u vlasti.

Nadboskup smatra da BiH može biti uspješna zemlja ako se reorganizira po uzoru na Švicarsku i Belgiju na temelju narodnih, jezičnih, teritorijalnih, vjerskih, gospodarskih i povijesnih kriterija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!