21:57 / 01.11.2018.

Autor: Elizabeta Gojan/V.K./HRT

Nadomak Rusije vježba 50.000 vojnika NATO-a

-

-

Foto: - / -

U Norveškoj traje najveća vojna vježba NATO-a od završetka hladnog rata. Sudjeluje oko 50 tisuća vojnika iz 29 zemalja članica te iz Švedske i Finske, s oko 10 tisuća vozila i brojnim ratnim brodovima i zrakoplovima.
U Norveškoj još uvijek traje najveća vojna vježba NATO-a od završetka hladnog rata. Sudjeluje oko 50 tisuća vojnika iz 29 zemalja članica te iz Švedske i Finske, s oko 10 tisuća vozila i brojnim ratnim brodovima i zrakoplovima.  Minutu nakon ponoći u četvrtak, 25. listopada, američki admiral James Gordon Foggo, zapovijedio je početak "Spoja golemog Trozubca", prvog dijela vojnih vježbi NATO-a, koji treba utvrditi jesu li snage Sjevernoatlantskog vojnog saveza još uvijek sposobne brzo stići u neku od svojih članica koja ih zove u pomoć jer je napadnuta.

Još od raspada Sovjetskog Saveza, NATO nije smatrao potrebnim organizirati baš tako goleme vojne vježbe.

"Radi se o sprečavanju sukoba, svi potencijalni neprijatelji moraju znati - napad na jednog saveznika, izazvat će odgovor cijelog saveza. Tako napada neće biti!", rekao je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

Slomom socijalističkog carstva na Istoku, atrofirala  je i sposobnost Saveza da u najkraćem roku preveze goleme snage preko Atlantika na moguće bojište u Europi.

Naravno, da je i uoči ovih vojnih vježbi bilo upozorenja zbog „zveckanja oružjem" pred vratima Rusije. I to osobito nakon što je američki predsjednik objavio prekid sporazuma o nuklearnom razoružanju sustava srednjeg dometa kojeg su potpisali još predsjednici Mihail Gorbačov i Ronald Reagan. Sada Donald Trump tvrdi da taj sporazum Rusija već krši.

"Ovdje vidimo po prvi put dobro pripremljene brigade, a ne samo taktičke skupine bojne, već brigade, koje su raspoređene za vojne operacije. Ozbiljno je!", rekao je Aleksandar  Goltz, ruski vojni analitičar.

Ali, čak niti 50 tisuća vojnika NATO-a koji vježbaju na samo nekoliko kilometara od Rusije, nisu najveće vojne vježbe ove godine. Kremlj je ovog rujna izveo vježbu Vostok (Istok) sa snagama Mongolije i Kine na kojoj je, navodno, sudjelovalo 300.000 vojnika.

U sjedištu NATO-a nisu baš sigurni da mogu vjerovati toj brojci, ali ipak priznaju kako su to bile - „upravo goleme vojne vježbe".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!