10:05 / 09.08.2021.

Autor: Vijesti/P.F./Hina/HRT

Nagasaki obilježava 76. godišnjicu nuklearnog napada

Nagasaki obilježava 76. godišnjicu nuklearnog napada

Nagasaki obilježava 76. godišnjicu nuklearnog napada

Foto: KYODO / Reuters

Nagasaki obilježava 76. godišnjicu američkog napada atomskom bombom koja je opustošila grad i usmrtila desetke tisuća ljudi. Na komemoraciji je, zbog pandemije, sudjelovalo samo petstotinjak osoba. Japanski premijer u svojem se govoru osvrnuo na borbu protiv koronavirusa.


- Svijet se suočava s izazovom novih infekcija koronavirusom, a borba protiv virusa i dalje traje. U našoj se zemlji infekcije nastavljaju širiti. Potrudit ćemo se prevladati tu zaraznu bolest pod svaku cijenu kako bismo se što prije mogli vratiti sigurnom i svakodnevnom životu, rekao je japanski premijer Yoshihide Suga.

video thumb

Gradonačelnik Tomihisa Taue tom je prigodom ukazao na sve veću prijetnju nove utrke u nuklearnom naoružanju. Japan, jedina država koja je dosad bila žrtva atomskih bombi, mora učiniti više da bi osigurao svijet bez takvog oružja, kazao je Taue. Ponovno je pozvao japansku vladu da se pridruži sporazumu Ujedinjenih naroda iz 2017. koji zabranjuje nuklearno oružje.

Minuta šutnje održala se 11:02 sati kako bi se obilježio točan trenutak kad je 9. kolovoza 1945. bomba bačena na taj grad. Samo u Nagasakiju je odmah poginulo 70.000 ljudi, a ozlijeđeno je još 75.000.

Tri dana ranije SAD je već bacio bombu na Hirošimu. Japan se u konačnici predao 15. kolovoza 1945. godine.

Gradonačelnik Hirošime zatražio je da se na Olimpijskim igrama u Tokiju održi minuta šutnje, no Međunarodni olimpijski odbor odbio je taj zahtjev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!