Naglo oslabila podrška japanskom premijeru Kishidi

22.08.2022.

07:12

Autor: V.G./Hina/HRT

Fumio Kishida

Fumio Kishida

Foto: Rodrigo Reyes Marin / Reuters

Podrška japanskom premijeru Fumiju Kishidi naglo je oslabila u kolovozu zbog veza vladajuće Liberalno-demokratske stranke (LDP) s Unifikacijskom crkvom i upravljanja covid krizom, pokazala je najnovija anketa.

Kishidu podupire samo 36 posto Japanaca, prema anketi koju je tokom vikenda proveo dnevni list Mainichi Shimbun. Prije mjesec dana japanski premijer uživao je podršku 52 posto ispitanika.

Čak 87 posto sudionika ankete navelo je da veze između Unifikacijske crkve i vladajuće stranke smatra "ekstremno" odnosno "donekle" problematičnima. Samo njih četiri posto uopće ih ne smatra spornima.

Unifikacijska crkva osnovana je 50-ih godina prošlog stoljeća u Južnoj Koreji i dospjela je u žarište pozornosti nakon ubojstva bivšeg premijera Shinza Abea u srpnju koji ju je podupirao, a ubojica je ustvrdio da je njegovu majku prisilila da joj donira ogromne svote novca.

Premijer Kishida smijenio je početkom kolovoza nekoliko članova kabineta povezanih sa crkvom kako bi osigurao veću potporu građana, ali 68 posto ispitanika ne odobrava njegovo preslagivanje, pokazala je anketa.

- Što se tiče pitanja vezanih za Unifikacijsku crkvu, trebali bismo poklanjati dovoljno pozornosti odnosima s organizacijama koje su izložene kritici u društvu kako građani ne bi imali razloga za zabrinutost, rekao je na konferenciji za novinare ministar bez portfelja Hirokazu Matsuno.

Nešto više od polovine ispitanika ne odobrava odluku o državnom pogrebu bivšeg premijera koji je zakazan za 27. rujna.

Otprilike polovina građana nije zadovoljna ni vladinim upravljanjem koronakrizom, pokazala je anketa. Premijer je u nedjelju dobio pozitivan rezultat na testu na covid 19 i bio je prisiljen otkazati odlazak na konferenciju u Tunis.

Matsuo je rekao da je Kishidino stanje stabilno i da će do kraja kolovoza raditi od kuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!