Nagodba Epsteina i tužiteljice mogla bi utjecati na slučaj protiv princa Andrewa

21:04 / 03.01.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Princ Andrew

Princ Andrew

Foto: David Mirzoeff / REUTERS

Nagodba iz 2009. između financijaša Jeffreya Epsteina i Virginije Giuffre, koja ga je optužila za seksualno zlostavljanje, objavljena je u ponedjeljak u sklopu parnice koju je ona podnijela protiv britanskog princa Andrewa. 


Dokument njujorškog suda pokazuje da je Virginia Giuffre pristala da neće tužiti nikog povezanog s Epsteinom, a da je za to od njega dobila 500 tisuća dolara. 

Nagodbom se krivnje oslobađaju bilo kakve druge osobe ili entiteti koji bi mogli biti uključeni kao potencijalni okrivljenici. 

Giuffre sada tuži britanskog princa Andrewa zbog navodnog seksualnog zlostavljanja dok je bila tinejdžerica. Sin Elizabete II. odbacuje te optužbe. 

Giuffre tvrdi da su je Epstein i njegova partnerica Ghislaine Maxwell doveli princu. 

Nagodba je objavljena uoči ključnog saslušanja u utorak u slučaju protiv Andrewa. 

Sudac Lewis Kaplan morat će odlučiti blokira li nagodba Giuffreinu tužbu protiv Andrewa zbog navodnog napastovanja kad je imala 17 godina. 

Ghislaine Maxwell, 60-godišnja bivša Epsteinova partnerica, na samom kraju prošle godine proglašena je krivom za pet od šest točaka optužnice zbog vrbovanja djevojaka između 1994. i 2004. godine. Prijeti joj 65 godina zatvorske kazne.

Epstein je umro 2019. u zatvoru, čekajući proces zbog trgovanja ljudima. Istraga je zaključila da je počinio samoubojstvo vješanjem, nekoliko dana nakon što je prestao biti pod nadzorom zbog ranijih pokušaja suicida, prenio je BBC.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!