14:46 / 16.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Nagrada Anthonyju Fauciju za obranu znanosti

Dr. Anthony Fauci

Dr. Anthony Fauci

Foto: Leah Millis / REUTERS

Jedan od vodećih američkih stručnjaka za zarazne bolesti Anthony Fauci dobitnik je prestižne nagrade za posvećenost znanosti vrijedne milijun američkih dolara koju dodjeljuje Zaklada Dan David sa sjedištem u Izraelu.

Fauci, koji je često bio u raskoraku s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom oko upravljanja pandemijom, dobio je Nagradu Dan David za "obranu znanosti". Direktor je Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti od 1984.


Nagradu Dan David ustanovio je 2000. preminuli međunarodni poslovni čovjek Dan David. Svake godine nagrade od milijun dolara se dodjeljuju u tri kategorije za doprinose vezane uz pitanja iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.


U priopćenju odbora za dodjelu nagrada stoji da je prepoznata hrabrost kojom je dr. Fauci branio znanost od neupućene oporbe tijekom izazovne COVID krize i u vrlo napetom političkom okruženju.


U obrazloženju se također navodi da je Fauci zaslužan za promicanje cijepljenja protiv COVID-a, kao i za vodeću ulogu u istraživanju HIV-a i liječenju AIDS-a.


Fauci je bio savjetnik za zdravstvena pitanja u mandatima sedam američkih predsjednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!