Nagrada Karla Velikog za 2023. ide ukrajinskom narodu i predsjedniku

16.12.2022.

21:22

Autor: Hina/HRT/A.S.

Nagrada će se dodijeliti ukrajinskom narodu i Zelenskom

Nagrada će se dodijeliti ukrajinskom narodu i Zelenskom

Foto: Stringer / Reuters

Nagrada Karla Velikog za 2023. dodijelit će se ukrajinskom narodu i predsjedniku Volodimiru Zelenskom, priopćio je  odbor za dodjelu te ugledne nagrade kojom se nagrađuje izniman doprinos europskom ujedinjenju.

- Ukrajinski narod je žrtva ruske ratne agresije neopisive brutalnosti koja krši međunarodno pravo, napisali su na svojoj mrežnoj stranici organizatori nagrade.

- Pod vodstvom predsjednika Volodimira Zelenskog, ukrajinski narod ne brani samo suverenitet svoje zemlje i život svojih građana, nego i europski, te europske vrijednosti, dodaju.

Istaknuvši da se ovim ratom želi destabilizirati europska zajednica naroda i provesti politički preustroj Europe, pohvalili su odvažnost, vodstvo i empatiju Zelenskog koji je uzor svom narodu.

Nagrada Karla Velikog za 2022. dodijeljena je u svibnju trima protivnicama bjeloruskog režima, Svetlani Tihanovskoj, Veroniki Cepkalo i Mariji Kolesnjikovoj.

Nagrada je utemeljena 1949. radi promicanja europske izgradnje, nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu.

Uručuje se svake godine u Aachenu, nekadašnjoj prijestolnici Karolinškog Carstva, na zapadu Njemačke, blizu belgijske i nizozemske granice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!