17:50 / 12.05.2020.

Autor: Ilko Barbarić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Najavljena misa za bleiburške žrtve izazvala burne reakcije u Sarajevu

-

-

Foto: - / -

Misa za stradale u Bleiburgu koju je najavio Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić žestoko je podijelila javnost u BiH.
Oštre reakcije u Bosni i Hercegovini na najavu da će se u subotu u sarajevskoj katedrali Srca Isusova - služiti misa za bleiburške žrtve. Prosvjedovale su bošnjačke i srpske stranke, strana veleposlanstva.

Sarajevski mitropolit najavio je da zauvijek prekida suradnju s kardinalom Vinkom Puljićem. S druge strane, Hrvatski narodni sabor kardinalu je iskazao potporu.

Misa za stradale u Bleiburgu koju je najavio Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić žestoko je podijelila javnost u BiH. Političke stranke, nevladine udruge, ali i pojedina veleposlanstva drže kako je riječ o sramnom činu i reviziji povijesti. Najavljuju prosvjede.

Prvi čovjek pravoslavne crkve u Sarajevu mitropolit Hrizostom, najavljuje prekid suradnje s kardinalom Puljićem. S druge pak strane reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović izjavio je kako katolička crkva ima pravo donositi autonomne odluke uključujući i održavanje svetog obreda te da su burne reakcije upućene na krivu adresu.

Protivnici održavanja svete mise za bleiburške žrtve ovdje u sarajevskoj katedrali tvrde da je to prizivanje ustaštva dok s druge strane iz katoličke crkve poručuju da nema mjesta nikakvim ideologijama osim samo mjesta za molitvu za duše poginulih.

- Naša želja nije i ne sveta misa pogotovo to nije mjesto gdje će netko isticati neke znakove, gdje će neke parole gdje će se neki režim promicati, to je jednostavno mjesto molitve, mjesto pijeteta i sigurno ćemo u tu svetu misu uključiti sve koji su stradali, ali i sve ljude jer je to poslanje crkve, kaže Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije BiH.

Iz Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine podržavaju održavanje mise za stradale na Bleiburgu. Napade na kardinala Puljića drže obračunom s Hrvatima i katoličkom crkvom.

- I ovo mi je potpuno nerazumljivo s još jedne strane jer na tom križnom putu na Bleiburgu stradao je ogroman broj Bošnjaka ljudi koji su bez suđenja ubijeni. Tu je ogroman broj žena i djece stradao, ističe Ilija Cvitanović, dopredsjednik HNS-a BiH.

- Cilj ove priče je istisnuti Hrvate što je više moguće kao bilo kakav faktor iz Sarajeva. Katedrala i katolička crkva, kardinal Puljić su zadnje što je ostalo hrvatsko u središtu Sarajeva, naglašava Jurica Gudelj, urednik portala Dnevnik.ba.

Ocjena je kako je riječ o politički motiviranoj hajci. Iz Vrhbosanske nadbiskupije poručuju kako je svima potrebno više dijaloga i razumijevanja da ne bi dolazilo do ovakvih nesporazuma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!