21:29 / 18.11.2020.

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Najjači uragan u 2020. poharao Srednju Ameriku

Foto: REUTERS/Oswaldo Rivas

Foto: REUTERS/Oswaldo Rivas

Foto: - / REUTERS

Rekordnih 30 oluja zabilježeno je ove godine na Karibima, u Srednjoj Americi i na jugoistoku SAD-a. Meteorolozi su se našli u nesvakidašnjoj situaciji - ponestalo im je imena za oluje.
Smrtonosni uragan, najjači ove godine, poharao je Srednju Ameriku. Udar je zadesio više od 3,5 milijuna stanovnika! Mnogi su ostali bez struje i vode. Poginulo je najmanje 20 ljudi, većina njih u Nikaragvi koja je pretrpjela najjači udar. Puno je i nestalih.

Prve žrtve u Nikaragvi dva su brata, od 11 i 8 godina, koji su stradali pokušavajući prijeći nabujalu rijeku. Tisuće ljudi napustile su svoje domove, procjena štete tek slijedi. Olujni vjetar puhao je više od 250 kilometara na sat.

- U prvim izvješćima govori se o drveću koje je palo i električnim stupovima, korovima kuća koje je odnio vjetar, uključujući hotel koji je ostao bez krova, rekao je Guillermo Gonzalez, ravnatelj nikaragvanske civilne zaštite.

Sada se strahuje od opasnih odrona tla.

- Iota dolazi samo dva tjedna nakon vrlo jakog uragana Eta i pogađa gotovo ista područja - Nikaragvu, Honduras i ostale dijelove Srednje Amerike, koji se još nisu oporavili od Ete, a sada je tu novi, snažan uragan, rekla je Clare Nullis, glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije.

- Cijela je zemlja u velikoj opasnosti. Moramo biti na oprezu i pripravni. Očekujemo obilnu kišu, nestanak struje, prekid telekomunikacija te veliku štetu na domovima, rekao je predsjednik Hondurasa Juan Orlando Hernandez.

Na području Kolumbije, na otoku Providencia, prema dosadašnjim podacima, jedna je osoba poginula i jedna se smatra nestalom. Većina je sretna što je izvukla živu glavu.

- Poslat ćemo humanitarnu pomoć na pogođeno područje Providencije. Razgovarao sam s gradonačelnikom. Uništeno je gotovo 99% infrastrukture, rekao je predsjednik Kolumbije Ivan Duque.

Rekordnih 30 oluja zabilježeno je ove godine na Karibima, u Srednjoj Americi i na jugoistoku SAD-a. Meteorolozi su se stoga našli u nesvakidašnjoj situaciji - ponestalo im je imena za oluje.

Iota, uragan četvrte kategorije, pokosio je obalu Nikaragve u ponedjeljak s olujnim udarima do 250 kilometara na sat. Kasnije je oslabio i prešao u tropsku oluju. Oluja je u srijedu pogodila El Salvador, a kiše se očekuju još u dijelovima Hondurasa, Gvatemale, Belizea i Nikaragve u četvrtak, upozorio je američki Nacionalni centar za uragane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!