Potres u Afganistanu uništio cijela sela, o broju mrtvih se može samo nagađati

22.06.2022.

07:55

Autor: HRT/Hina/Reuters

Evakuacija nakon potresa

Evakuacija nakon potresa

Foto: BAKHTAR NEWS AGENCY / Reuters

Na istoku Afganistana u potresu jakosti 6,1 prema Richteru poginulo je više od tisuću ljudi. Potres je rano jutros pogodio gusto naseljene dijelove Afganistana i Pakistana, a o njegovoj snazi govori podatak da se osjetio čak i u Indiji. Fotografije objavljene na društvenim mrežama prikazuju ljude u pokrajini Paktika na nosilima, u ruševinama, uništenim domovima.

Više od 1000 osoba izgubilo je život, a drugih 1500 ozlijeđeno je samo u pokrajini Paktika, epicentru razornog potresa, kazao je direktor odjela za informiranje i kulturu u pokrajini Paktika, Mohammad Amin Huzifa. Dodao je kako se ti brojevi odnose na pokrajinske odjele Gayan i Barmal te da se mogu promijeniti s obzirom na to da spasilački napori i dalje traju.

- Djeca i ja smo vrištali. Potres je uništio jednu sobu u našem domu. I naši susjedi su vrištali, mogli smo vidjeti u njihove kuće. (...) Potres je uništio kuće naših susjeda. Kada smo stigli na mjesto potresa, ugledali smo mnogo mrtvih i ranjenih. Poslali su nas u bolnicu. Ondje je mnogo tijela, kažu Fatima i Faisal, stanovnici pogođenog područja. 

U spasilačke napore uključeni su helikopteri za prijevoz ozlijeđenih i dopremu lijekova i hrane, rekao je dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova Salahudin Ajubi. Broj mrtvih će vjerojatno rasti jer su neka sela na udaljenim paninskim područjima i trebat će neko vrijeme da se prikupe podaci, dodao je.

Uništena cijela sela, o broju mrtvih se može samo nagađati

Najviše je stradalih u istočnoj provinciji Paktika, u koju neprestano slijeću i UN-ovi helikopteri kako bi ranjene prevezli u bolnice, a na pogođena područja dostavili potrebne lijekove i hranu. Uništena su cijela sela. O broju mrtvih u onima koja su zabačena, duboko u planinama, može se tek nagađati, i mobilne su veze u prekidu.

- Naši su timovi na terenu, traže preživjele ispod ruševina. U ovom trenutku nemoguće je utvrditi čak i približno točan broj poginulih jer su neka razrušena naselja nedostupna. U Afganistanu već dulje pada obilna kiša koja izaziva klizišta, mnogo je blata. Budući da su ruralna područja pogođena potresom toliko udaljena, ondje nema sofisticirane opreme za spašavanje, kazala je glasnogovornica UNICEF-a u Afganistanu Sam Mort.Potres se osjetio u Pakistanu, Afganistani u Indiji

Afganistan je smješten u tektonski aktivnoj regiji, kojom prolazi desetak većih rasjeda. U prosjeku godišnje od potresa ondje pogine 560 ljudi. U posljednjem desetljeću život je izgubilo njih više od 7000.

Ovaj je potres bio najsmrtonosniji od 2002. Epicentar je bio oko 44 km od grada Kosta na jugoistoku zemlje, u blizini granice s Pakistanom, objavio je Američki geološki zavod (USGC). Hipocentar na dubini od 51 kilometra. Podrhtavanje tla u radijusu većem od 500 kilometara. Potres je osjetilo oko 119 milijuna ljudi u Pakistanu, Afganistanu i Indiji, objavio je EMSC na Twitteru, ali nema izvješća o šteti ili žrtvama u Pakistanu.

- Prema odluci premijera, odlučeno je da se obiteljima žrtava kao hitna pomoć da 100 tisuća afganistanskih afganija, što je malo više od 1100 američkih dolara. Polovina tog iznosa bit će dana obiteljima ranjenih u potresu, rekao je Mawlawi Sharafuddin, pomoćnik afganistanskog ministra za upravljanje u kriznim situacijama.

video thumb

I prije povratka talibana na vlast, loše opremljene afganistanske službe za izvanredna stanja nisu se mogle nositi s elementarnim nepogodama. Novi-stari vladari jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta, u kojoj više od trećine populacije ionako gladuje, sada najavljuju traženje međunarodne pomoći. Od prošloga ljeta, nakon povlačenja Amerikanaca i NATO-a iz Afganistana, povratili su kontrolu nad zemljom, ali i ostali odsječeni od stranih humanitarnih programa i donacija zbog sankcija.

Više pogledajte u prilogu Dragana Nikolića:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!