16:52 / 19.12.2021.

Autor: HRT/Hina

Najmanje 30 mladića umrlo u inicijacijskim obredima u Južnoj Africi

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Najmanje 30 mladića umrlo je u južnoafričkoj pokrajini East Cape, a njih 80 je hospitalizirano, tijekom tradicionalnog sezonskog običaja inicijacije, rekli su u iz Kuće tradicionalnih vođa za lokalnu televiziju eNCA. Nkosi Langa Mayuso izjavio je: "Izgubili smo oko 30 mladića... umrli su od dehidracije, sepse, neadekvatne brige o ranama".

U Južnoj Africi skoro je polovica ljetne "Ulwaluko" sezone tokom koje je na tisuće mladih muškaraca u dobi od 16 godina i više podvrgnuto tradicionalnom obrezivanju i sličnim ritualima koji označavaju njihov prijelaz iz djetinjstva u odraslu dob. Nakon što ih obreže tradicionalni doktor, od dječaka se očekuje da provedu neko vrijeme u samoći u južnoafričkoj divljini. U tom procesu mnogima od njih nije pružena adekvatna njega, rekao je Nkosi Langa Mayuso.

Glavni tajnik Kongresa tradicionalnih vođa Južne Afrike Zolani Mkiva, ZA eNCA-u je kazao kako se trebaju povući drastični potezi kako bi se izbjegli nepotrebni smrtni slučajevi koji se događaju svake godine. Premijer Eastern Capea Oscar Mabuyane izjavio je kako se glavnina smrti dogodila u ilegalnim inicijacijskim školama, naglašava da pri pravilnom izvođenju inicijacije nema smrtnih slučajeva. 

Oko 70,000 dječaka registriralo se za obred ove godine. Ova praksa privremeno je bila obustavljena od ožujka prošle godine do lipnja 2021. zbog restrikcija vezanih uz COVID 19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!