08:13 / 16.02.2020.

Autor: HRT/Hina/I.Z.

Najmanje 40 Amerikanaca koji se evakuiraju s kruzera zaraženo koronavirusom

Foto: Kim Kyung-Hoon/REUTERS

Foto: Kim Kyung-Hoon/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Sjedinjene Države istodobno evakuiraju ostale američke državljane s kruzera, ali na dobrovoljnoj bazi. Otprije zaraženi putnici zadržat će se na liječenju u japanskim bolnicama.
Najmanje 40 Amerikanaca od njih četristotinjak koji se evakuiraju s kruzera Diamond Princess, čiji su putnici zadržani u karanteni blizu japanske obale, zaraženo je koronavirusom.

- Zaraženi američki državljani liječit će se u japanskim bolnicama, rekao je za CBS Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za zarazne bolesti.

Sjedinjene Države istodobno evakuiraju ostale američke državljane s kruzera, ali na dobrovoljnoj bazi.

Dosad je po američke putnike stiglo više desetaka autobusa. Oni će potom zrakoplovima biti prevezeni u Sjedinjene Države, gdje će 14 dana provesti u karanteni.

- Ako se kod nekih putnika za vrijeme putovanja zrakoplovom razviju simptomi bolesti, bit će premješteni u poseban dio zrakoplova", rekao je Fauci.

Otprije zaraženi putnici zadržat će se na liječenju u japanskim bolnicama.

Prvi smrtni slučaj od koronavirusa zabilježen je na Tajvanu, objavio je tamošnji ministar zdravlja.

Čovjek je bio 60-ih godina, a u bolnicu je smješten 3. veljače jer je ostajao bez daha. Dijagnosticirana mu je upala pluća.

Umro je kasno u subotu, rekao je tajvanski ministar Chen Shih-chung na konferenciji za novinare te dodao da se virusom zarazio i jedan član njegove obitelji, piše agencija dpa.

Oko 60 djelatnika bolnice koji su s njime radili negativni su na test za koronavirus, službenog naziva Covid-19.

Čovjek je bio taksist iz središnjeg Tajvana i nije putovao u inozemstvo, no radio je s putnicima koji su se vratili iz Kine, Hong Konga i Macaa.

Pokrenuta je istraga kako bi se identificiralo ljude s kojima je možda bio u kontaktu.

Kanada je objavila da će, kao i Sjedinjene Države i Hong Kong prije nje, poslati zrakoplov po svoje zdrave državljane s kruzera "Diamond Princess" koji je usidren u Yokohami u Japanu.

Kanadski državljani putnici na kruzeru koji pokazuju simptome koronavirusa neće se moći ukrcati na zrakoplov koji će biti poslan, nego će biti prebačeni u neku od japanskih bolnica gdje će dobiti najbolju zdravstvenu njegu, dodaje se u priopćenju kanadske vlade. Putnici koji budu evakuirani u Kanadu, SAD i Hong Kong morat će provesti 14 dana u karanteni.

Na kruzeru je 6 hrvatskih državljana, pet članova posade i jedan putnik.

- Mi smo u stalnom kontaktu, danas smo bili nekoliko puta u kontaktu sa njima i do sada u ovom trenutku svi su dobro bez simptoma bolesti i u dobrom raspoloženju, naglasio je Dražen Hrastić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Japanu.

- Naravno da im nije lako u ovim uvjetima, ali oni se zaista izvrsno drže, dodao je.

- Putnik je i dalje obvezatan boraviti u svojoj kabini, a članovi posade izvršavaju svoje zadaće neovisno o tome da li je karantena ili ne, naglasio je Hrastić.

Na brodu je 350 američkih državljana i 330 državljana Hong Konga.

Kruzer s 3700 putnika i članova posade u karanteni je u Yokohami od 3. veljače, nakon što je kod muškarca koji se iskrcao u Hong Kongu prije nego što je brod krenuo prema Japanu dijagnosticiran koronavirus. 

Prema podacima japanskog ministarstva zdravstva na kruzeru je 355 oboljelih.

Broj umrlih od koronavirusa, službeno nazvanog Covid-19, u Kini je narastao na 1655 i najviše ih je u pokrajini Hubei. Jučer je zabilježena i prva žrtva izvan Azije, u Francuskoj. 

Kina je u redovitom dnevnom izvješću o broju oboljelih utvrdila da ih je sada gotovo 68.000, odnosno da se danas pojavilo 2009 novih slučajeva. Broj novozaraženih opada već treći dan zaredom. 

Zbog straha od širenja zaraze, kompanija Facebook otkazala je godišnju marketinšku konferenciju koja se trebala održati sredinom ožujka u San Franciscu. Hotelijeri, vlasnici restorana i trgovina kažu da takve odluke imaju poguban utjecaj na poslovanje.

Kevin Carroll, predsjednik Vijeća hotelijera San Francisca, ističe da hoteli ne mogu poslovati bez ljudi te da će situacija s koronavirusom pogoditi cijelu zajednicu i sve povezane poslove. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!