09:54 / 25.07.2018.

Autor: Hina/HRT

Najmanje 54 mrtvih u samoubilačkim napadima u Siriji

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: - / -

Kako javlja BBC, odgovornost za napade preuzela je Islamska država.
Džihadistička skupina tzv. Islamska država (ISIL) usmrtila je 54 osobe u samoubilačkim napadima ,te se obrušila na sela na jugu Sirije, što predstavlja njihove prve napade te širine unazad više mjeseci u ovoj zaraćenoj zemlji.

Do napada je došlo u pokrajini Sveida, koja je pod potpunim nadzorom režima Bašara al-Asada. Džihadisti tzv. ISIL-a prisutni su u pustinjskoj zoni na sjeveroistoku te regije.

Po službenim sirijskim medijima, režimske snage pokrenule su protunapad kako bi odbile džihadiste. Istodobno je meta zračnih napada bila ova ekstremistička skupina, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. Četiri samoubojice aktivirale su eksplozivne pojaseve u gradu Sveidi, središtu istoimene pokrajine, kazao je direktor Opservatorija Rami Abdel Rahman. Ostale samoubojice izvele su napade u selima na sjeveroistoku pokrajine prije nego su ih džihadisti napali, dodao je.

Ekstremistička skupina uspjela se domoći tri sela. Najmanje 54 osobe - 22 civila i 32 člana prorežimskih snaga - ubijene su, a više desetaka ih je ranjeno, po najnovijim podacima Opservatorija.

Uz samoubilačke napade, službena agencija Sana i državna televizija potvrdile su mrtve i ranjene u napadima u pokrajini Sveida, ne navodeći precizne podatke. Po riječima Abdel Rahmana, ovi su napadi prvi te širine koje je izveo tzv. ISIL unazad više mjeseci u Sirij,i gdje je džihadistička operacija pretrpjela brojne poraze te kontrolira tek nekoliko manjih područja

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!