Najmanje četvero poginulih u uraganu Laura, prva žrtva 14-godišnjakinja

27.08.2020.

20:42

Autor: M.Š., B.A./Hina

default error photo
Uragan Laura pogodio je američke savezne države Louisianu i Texas, uzrokujući poplave, velike štete na kućama i zgradama i prekid napajanja električnom energijom za pola milijuna kućanstava.
Najmanje četiri osobe poginule su u uraganu Laura koji je pogodio Louisianu, objavio je guverner John Bel Edwards u četvrtak.

Sve četiri osobe poginule su kada je na njih palo stablo, a među njima i 14-ogodišnja djevojčica.

- Zabrinut sam da ćemo pronaći još žrtava kada krenemo van u potragu i spašavanje, rekao je Edwards.

- Nadam se da ne, molim se da ne, dodao je.

Nacionalni centar za uragane objavio je da će se udari nastaviti, te upozorio da snažni vjetrovi i poplave još uvijek prijete dijelovima Louisiane.

Edwards je rekao stanovnicima da ostanu u svojim domovima i  nastave pratiti instrukcije lokalnih vlasti.

Uragan Laura pogodio je američke savezne države Louisianu i Texas, uzrokujući poplave, velike štete na kućama i zgradama i prekid napajanja električnom energijom za pola milijuna kućanstava. 

Oluja se primiče prema srcu američke naftne industrije, prisiljavajući postrojenja i rafinerije da zaustave proizvodnju.

Djevojčica (14) koja je u četvrtak poginula pri padu stabla na kuću prva je žrtva uragana Laura u Louisiani,  jednog od najjačih koji je ikada zahvatio tu državu.

U 1 sat iza ponoći po lokalnom vremenu uragan je prešao u 4. od 5 kategorija u razini obalnog mjesta Camerona, blizu granice s Teksasom u Meksičkom zaljevu, uz vjetrove do 240 km na sat, objavio je Nacionalni centar za uragane.

To ga čini najsnažnijim uraganom koji je je zahvatio Louisianu u dulje od 150 godina, prema podacima stručnjaka za uragane sveučilišta Colorado Philipa Klotzbacha.

Ujutro su stabla i električni vodovi bili razbacani po cestama, kuće srušene, krovovi iščupani, ulice poplavljene i pune ruševina.

Više od 700.000 osoba je ostalo bez električne energije u Louisiani i Teksasu, prema stranici PowerOutage.us.

Guverner Edwards je na Twitteru pozvao stanovništvo da do nove uredbe ne izlaze iz kuća i da isključe klimatizacijske uređaje.

Premještanjem na sjever uragan brzo gubi snagu.

Prema posljednjim podacima Nacionalnog centra za uragane od 16 sati po srednjoeuropskom vremenu, uragan je znatno oslabio i vjetrovi sada pušu do 120 km na sat, čime je prešao u 1. kategoriju.

Ali meteorolozi i dalje upozoravaju na poplave daleko u unutrašnjosti dok se uragan kreće prema Arkansasu, koji bi trebao zadesiti tijekom noći na petak.

Guverner susjedne države Teksas Greg Abbott rekao je na mreži CBS da vodeni val "nije bio toliki koliko se ranije predviđalo" a da su naređene evakuacije stanovništva u obalnim područjima vjerojatno spasile mnogo života.

Meteorolozi su upozoravali da bi Laura mogla pogurati masivni vodeni zid 65 kilometara od mora prema unutrašnjosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!