Najmanje četvero smrtno stradalih u snažnom potresu u Japanu

17.03.2022.

07:26

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Potres u Japanu

Potres u Japanu

Foto: Kyodo / via REUTERS

Najmanje četiri osobe su smrtno stradale, a više od 100 ih je ozlijeđeno u snažnom potresu koji je u srijedu kasno navečer po lokolanom vremenu pogodio Japan, prefekture Fukušima i Mijagi, u kojoj je potres 2011. odnio oko 18.000 života te izazvao oštećenja u tamošnjoj nuklearnoj elektrani.

Ovaj potres je bio magnitude 7,4, a dogodio se na dubini od 60 kilometara uz obalu u prefekturi Fukušima. Zemlja se zatresla u 23 sata i 36 minuta po lokalnom vremenu. Odmah je izdano upozorenje o mogućem stvaranju cunamija, ali je u četvrtak ujutro ukinuto. U nekim područjima je zabilježeno podizanje razine mora, ali nisu prijavljena nikakva oštećenja.

U nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči, koja je oštećena od posljedica potresa prije 11 godina, kao ni u drugom postrojenjima nisu zabilježene nikakve abnormalne aktivnosti, iako je prvotno bilo javljeno da se oglasio požarni alarm u zgradi s turbinama.

Deseci tisuća kućanstava ostalo je bez električne energije, a opskrba nije normalizirana ni u četvrtak ujutro. I neki dijelovi Tokija su ostali bez električne energije, ali je većini vraćena unutar tri sata od nestanka.

Potres je poremetio i rad velikih tvornica koje se bave proizvodnjom čipova, ponajviše za automobilske sustave. Ionako već poremećeno tržište mikročipova, sada bi moglo biti narušeno.

Tijekom potresa su s nekih zgrada padali dijelovi žbuke po ulici, a jedna od snimki pokazuje rušenje krova na parkirano vozilo, kao i radnike koji provjeravaju oštećenja na autocesti.

Potres je na neodređeno vrijeme prekinuo i prometovanje superbrze željeznice.

Japanski premijer Fumio Kišida objavio je da će Vlada biti na visokom stupnju pripravnosti zbog mogućnosti da se u sljedeća dva do tri dana snažna podrhtavanja ne bi ponovila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!