Najmanje se 34 migranta utopila blizu Sirije

22.09.2022.

22:46

Autor: M.Š./Hina/HRT

Vozila hitne pomoći nakon tragedije s migrantima u Siriji

Vozila hitne pomoći nakon tragedije s migrantima u Siriji

Foto: Saleh Sliman / via REUTERS

Najmanje su se 34 migranta utopila nakon potonuća njihova broda blizu lučkog grada Tartusa, na sjeverozapadu, dok još traje potraga za preživjelima, priopćilo je u četvrtak sirijsko ministarstvo zdravstva.

- Broj umrlih od utapljanja narastao je na 34, a 20 osoba je primljeno u bolnicu al-Basel u Tartusu, navodi se u priopćenju ministarstva koje je ranije izvijestilo o 29 mrtvih.

- Većini žrtava daje se kisik, a neke su smještene na odjel intenzivne skrbi, dodaje isti izvor ističući da je mobilizirano svo medicinsko osoblje u okolici.

Sirijska televizija je pak objavila da je u brodu bilo najmanje 150 ljudi prije potonuća.

- Preživjeli su rekli da je brod prije nekoliko dana isplovio iz luke Minie na sjeveru Libanona, rekao je ranije glavni ravnatelj sirijskih luka Samer Kbrasli u priopćenju koje je izdalo ministarstvo prometa, dodajući da migranti dolaze iz različitih zemalja, ne navodeći druge pojedinosti.

Spasilačke ekipe pokušavaju pronaći ostale preživjele u moru blizu Tartusa, navodi se u priopćenju.

Zbog teške gospodarske krize koja je zahvatila Libanon, sirijski i palestinski izbjeglice i Libanonci pokušavaju zadnjih mjeseci prijeći Sredozemno more u improviziranim plovilima i domoći se europskih zemalja, napose Cipra koji je 175 km od libanonske obale.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!