Devetero mrtvih u pokolju u Kazanju, motivi napada nisu poznati

11.05.2021.

10:14

Autor: HRT/Hina

Pokolj u Rusiji

Pokolj u Rusiji

Foto: Max Zareckiy / Reuters

Krvavi pohod tinejdžera na školu u ruskom gradu Kazanju zgrozio je svijet. U pucnjavi je poginulo najmanje devetero ljudi - većinom djeca, učenici sedmih i osmih razreda. Motivi terorističkog napada još nisu poznati, 19-godišnji ubojica je uhićen, a oružje, legalno registrirano na njegovo ime,  zaplijenjeno.

Mirno jutro u gradu Kazanju prekinuo je nemili događaj, kakav taj grad nikada nije doživio. Pucnjava i eksplozije najavile su teroristički napad, zasad neimenovanog tinejdžera, na školu koju je pohađao, u kojoj je odlučio ostaviti svoj krvavi trag.

- Najprije smo čuli jednu eksploziju, zatim drugu, malo tišu. Pomislili smo da je eksplodirao automobil, no onda se upalio alarm u zgradi škole i počeli smo bježati, rekao je jedan od očevidaca. 

Svi učenici i zaposlenici kreću u panični bijeg, očevici tvrde - neka su djeca skakala s prozora drugoga kata škole, bacala se na travu, sve kako bi pobjegli od ubojitog pohoda mladića s automatskim oružjem.

- Sestra nam je poslala poruke - netko puca na nas, svi smo u panici, bježimo. Odmah sam pohitao prema školi, ali kad sam stigao - ondje je već bila policija i sve je bilo blokirano, rekao je Salavat Suleimanov, brat učenice iz napadnute škole. 


Doista, policija je došla u rekordnom vremenu - kako je tekla njihova akcija, i dalje je pod velom tajne, no nakon kraće i brze intervencije - mediji doznaju u tom trenutku poznate podatke.

- Kao prvo, ovo je zaista velika tragedija. Izgubili smo sedmero učenika, četiri dječaka i tri djevojčice. Ubijeni su u školi, na trećem katu. Dvanaestero učenika u teškom je stanju u bolnici, a 19-godišnji terorist uhićen. Pucao je iz oružja koje je legalno posjedovao, rekao je Rustam Minnikhanov, guverner pokrajine Tatarstan. 

I upravo to oružje, odnosno zakonitost njegova posjedovanja, postaje pitanje dana u Rusiji. I ne čeka se dugo na odgovor.

- Predsjednik Putin naredio je da se hitno razmotri novi zakonski okvir kada je riječ o tipu dopuštenog oružja koje kruži među civilnim stanovništvom, rekao je glasnogovornik Vladimira Putina Dmitrij Peskov

A što se tiče napadača, malo se toga službeno zna. Osim već stereotipne priče da je bio povučen, asocijalan, veliki ljubitelj oružja, i da je na društvenim mrežama najavljivao kako će svima pokazati koliko je opasan.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!