Niz tornada poharao Alabamu, više poginulih i ozlijeđenih

13.01.2023.

Zadnja izmjena 19:23

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT/IMS

Alabama

Alabama

Foto: Kenneth Martin / Reuters

Spasilačke ekipe u petak traže nestale u središnjoj Alabami, očekujući da će broj žrtava porasti nakon što su oluje i tornadi oštetili desetke domova, obarali stabla i odnijeli najmanje osam života u toj američkoj saveznoj državi te susjednoj Georgiji.

Tornado, meteorološki fenomen koji se teško može predvidjeti, pa je zbog toga i obrana od njega gotovo nemoguća, naglo je, bez najave poharao središnji dio Alabame. Prema službenim izvorima, najmanje je osmero poginulih i deseci ozlijeđenih, a štetu tek treba utvrditi.

Mrtvozornik okruga Buster Barber predviđa rast broja žrtava. Tornado je u četvrtak na tom području prouzročio ogromnu štetu, dižući krovove i razbacujući krhotine. 

- Sve mi je uništeno, i kuća i posao, a ovamo sam se doselila prije četiri mjeseca. Pokrenula sam posao, počela novi život. I gotovo je, sve je nestalo u nekoliko minuta. Od kuće su ostale samo betonske stube, kaže Doris Hill, stanovnica Alabame.

Doista, pogođeno područje prepuno je tipičnih američkih montažnih kuća, koje nemaju betonske temelje ni armirane zidove. Bile su lak plijen za tornado koji je rušio sve pred sobom.

- Pobjegla sam iz kuće i sklonila se u veliku cijev za natapanje. Nakon 10 minuta, kada je tornado prošao, od kuće i namještaja nije ostalo gotovo ništa, kaže Muse, stanovnica Selme, Alabama.

Grad Selma i njegova okolica najteže su pogođeni, uništene su gotovo sve kuće, poginulo je najmanje 6 osoba, a 12 ih je teško ozlijeđeno.

- Guverner je proglasio izvanredno stanje, dobili smo i vijest da će nam pomoći vlada iz Washingtona, kaže James Perkins, gradonačelnik Selme.

Nakon što je prošao kroz Alabamu, tornado je krenuo prema Georgiji. No, ondje je bilo više vremena za organizaciju, pa je većina stanovnika bila u skloništima.

- Tornado je potpuno uništio 30 kuća, no najvažnije je da nitko nije ozlijeđen. Vatrogasci upravo obilaze kuće kako bi se uvjerili da su svi zdravi i na broju, kaže Willie Bradfield, zapovjednik vatrogasaca u LaGrangeu, Georgia.

Meteorolozi su vrlo pesimistični, najavljuju novi niz tornada, koji bi do kraja tjedna trebali prijeći preko američkog juga i doći sve do Kalifornije.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!