Najmanje troje poginulih i petero ozlijeđenih u pucnjavi na Sveučilištu Michigan

09.02.2023.

Zadnja izmjena 09:41

Autor: M.M./Hina/HRT

Pucnjava na Sveučilištu Michigan

Pucnjava na Sveučilištu Michigan

Foto: Matthew Dae Smith/USA TODAY / via Reuters

Najmanje tri osobe su ubijene, a pet ozlijeđeno nakon što je naoružani napadač pucao u kampusu Sveučilišta države Michigan u ponedjeljak navečer. Višesatna potraga za osumnjičenikom završila njegovom smrću, očito od samoranjavanja, priopćila je policija. 

Nije još poznato  je li 43-godišnji napadač bio povezan sa sveučilištem, niti su poznati motivi njegova napada, rekla je policija na ranojutarnjem brifingu više od pet sati nakon što je počelo nasilje u kampusu East Lansing, oko 140 kilometara sjeverozapadno od Detroita. 


Još su nejasne i pojedinosti o redoslijedu događaja. 


Chris Rozman, privremeni zamjenik zapovjednika sveučilišne policije, rekao je da se pucnjava dogodila na dvije lokacije - u akademskoj zgradi "Berkey Hall" i zgradi sindikata Državnog sveučilišta Michigan (MSU). Rozman je rekao da su tri osobe ubijene, od kojih dvije u Berkley Hallu, a jedna u MSU Unionu. Petero ozkijeđenih je u kritičnom stanju prebačeno u bolnicu u Lansingu, glavnom gradu države. 


- Potvrđeno je da je napadač mrtav, očito samoranjavanjem iz vatrenog oružja otprilike četiri sata nakon početka krvoprolića, rekao je Rozman.


- Više nema prijetnje kampusu. Vjerujemo da postoji samo jedan osumnjičenik u ovom incidentu, rekao je.


Rozman je također rekao da su s osumnjičenikom u jednom trenutku kontaktirale službe za provedbu zakona izvan kampusa, i da se to mjesto istražuje kao mjesto zločina.


Ostalo je nejasno je li napadač pronađen mrtav nakon sukoba s policijom ili si je oduzeo život za vrijeme sukoba.


Otprilike sat vremena ranije, policija MSU-a objavila je dvije fotografije osumnjičenika, snimljene nadzornom kamerom, na kojima se vidi kako ulazi u zgradu, zatim se penje uz kratke stepenice, noseći jaknu, bejzbolsku kapu i crnu masku preko donjeg dijela lica. U jednoj je ruci držao nešto što je izgledalo kao pištolj.


Tijekom potjere, studentima, profesorima i stanovnicima okolnih četvrti East Lansinga oko kampusa vlasti su rekle da ostanu gdje jesu. 


To je upozorenje ukinuto nakon što je potvrđena smrt osumnjičenika.


Michigan State University javna je visokoškolska ustanova u čijem je kampusu smješteno 50.000 studenata i nalazi se u East Lansingu, sveučilišnom gradu u blizini glavnoga grada države Michigan Lansinga i oko 140 km sjeverozapadno od Detroita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!