12:37 / 29.04.2020.

Autor: M.M./Hina

Najmanje troje mrtvih u samoubilačkom napadu u Kabulu

Foto: Reuters/Omar Sobhani

Foto: Reuters/Omar Sobhani

Foto: - / REUTERS

Odgovornost za napad još nitko nije preuzeo. No talibani su poručili da istražuju jesu li sudjelovali njihovi militanti.
Najmanje troje ljudi poginulo je, a 15 je ozlijeđeno u samoubilačkom bombaškom napadu u predgrađu Kabula, u prvom napadu u afganistanskom glavnom gradu u više od mjesec dana, objavilo je afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Napadač je aktivirao eksploziv u blizini vojne predstraže, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Napad je zločin koji je počinio neprijatelj Afganistana protiv civila tijekom mjeseca ramazana, rekao je.

Po sigurnosnom izvoru, meta je čini se bio kamp specijalnih snaga u predgrađu Kabula.

Odgovornost za napad još nitko nije preuzeo. No talibani su poručili da istražuju jesu li sudjelovali njihovi militanti.

Nasilje u Afganistanu poraslo je u ožujku, po UN-u, unatoč tome što je 29. veljače u Dohi potpisan povijesni sporazum između SAD-a i talibana, koji bi trebao postaviti temelje za mirovni proces.

U sklopu tog sporazuma, koji predviđa povlačenje stranih snaga iz zemlje u roku od 14 mjeseci u zamjenu za sigurnosna jamstva pobunjeničkih snaga, pobunjenici su pristali da neće napadati veće gradove i strane postrojbe.
Ali napadi na afganistanske snage sigurnosti u ruralnim područjima i gradovima sve su češći, pri čemu su poginuli deseci vojnika i policajaca.

Kabul je nakon potpisivanja sporazuma u Dohi bio meta dvaju napada.
Jedan je bio usmjeren protiv političkog skupa čiji su sudionici bili većinom šijiti, a meta drugog bio je hram koji posjećuju hindusi i sikhi. U ta dva napada poginulo je više od 50 ljudi, a odgovornost je preuzela Islamska država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!