Najnovija oluja u Kaliforniji, najmanje dvoje mrtvih

12.03.2023.

Zadnja izmjena 11:21

Autor: M.M./Hina/HRT

Najnovija oluja u Kaliforniji ostavila najmanje dvoje mrtvih

Najnovija oluja u Kaliforniji ostavila najmanje dvoje mrtvih

Foto: DongWoo Lee / via Reuters

Američkom saveznom državom Kalifornijom već danima haraju snažne oluje. Najnovija je uništila nasip na rijeci Pajaro na sjeveru države, što je dovelo do izlijevanja rijeke u istoimenom gradu te prouzročilo velike poplave zbog čega je evakuirano 8.500 stanovnika. Dvije osobe su poginule. U akcijama spašavanja sudjeluje Nacionalna garda.

- Nadali smo se da ćemo izbjeći i spriječiti ovu situaciju, ali najgori mogući scenarij stigao je s prelivanjem rijeke Pajaro i probijanjem nasipa oko ponoći, rekao je Luis Alejo, nadzornik okruga Monterey, u subotu na Twitteru.

U petak je ravnateljica državnih hitnih službi Nancy Ward objavila da je oluja već odnijela najmanje dva života.

Neobično intenzivan i naizgled beskrajan niz oluja tjednima pogađa Kaliforniju.

Slike koje je na Twitteru objavila državna Nacionalna garda prikazuju gardiste kako spašavaju stanovnike zarobljene u automobilima pod visokim vodama.

Najmanje jednu cestu voda je odnijela u okrugu Santa Cruz, sjeverno od Montereya.

Stanovnicima nekoliko gradova, uglavnom na sjeveru, naređena je evakuacija.

Očekuje se da će najnovija oluja rezultirati s novih 20-ak centimetra kiše uz već zasićeno tlo.

Zadnja oluja, dio snažne atmosferske rijeke poznate kao "Ananas ekspres" koja donosi s Havaja toplu, suptropsku vlagu, ubrzat će topljenje golemog snježnog pokrivača na višim nadmorskim visinama što prijeti pogoršanjem već ozbiljnih poplava.

Guverner Gavin Newsom rekao je da Kalifornija "upotrebljava sve alate koje ima kako bi zaštitila zajednice od nemilosrdnih i smrtonosnih oluja koje haraju državom".

U olujama u siječnju život je izgubilo 20 osoba.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!