21:52 / 22.08.2018.

Autor: D.N./HRT

Najveća vojna vježba na norveškom tlu

-

-

Foto: - / -

Zahuktavaju se pripreme za najveću vojnu vježbu na norveškom tlu od završetka Hladnoga rata.
Zahuktavaju se pripreme za najveću vojnu vježbu na norveškom tlu od završetka Hladnoga rata. Stratezi Sjevernoatlantskog saveza nazvali su je Trozubi spoj. Počet će 25. listopada i trajati dva tjedna. U njoj će sudjelovati više od 40 tisuća vojnika iz 30 zemalja, 130 zrakoplova, 70 brodova, 10 tisuća vozila.

Pukovnik Håkon Warø, zapovjednik norveške vojne baze, objašnjava da je riječ o vježbi koja se temelji na primjeni članka 5 NATO-a, koji kaže da napad na jednu članicu predstavlja napad na sve. "Vježba će fingirati oslobađanje okupiranoga norveškog teritorija", objašnjava.

Postavlja se grad šatora na površini od 34 tisuće četvornih metara, najveći takav od Drugog svjetskog rata naovamo. Operacije će se odvijati na područjima sjevernog Atlantika i Baltičkog mora, što uključuje i Island te zračni prostor Finske i Švedske. NATO, koji je potvrdio da će vježbu predvoditi 8000 njemačkih vojnika, Ruse je o svemu obavijestio još u svibnju.

"Mi ne premještamo snage prema granicama članica NATO-a. Budući da se NATO-ova vojna infrastruktura približava našim granicama, moramo ojačati svoju infrastrukturu", poruka je to vladara Kremlja Vladimira Putina nakon sastanka s finskim kolegom Niinistom. Mnogo je otvorenih pitanja tijekom dvosatnog susreta u dači u Sočiju, jedno od njih odnosi su NATO-a i Rusije. Finci su oduvijek kanal Moskve prema Zapadu.

"Pozdravljamo inicijativu finskog predsjednika o smanjenju tenzija bilo koje vrste u baltičkoj regiji, uključujući prelijetanje borbenih zrakoplova", poručuje Putin.

I zbog tih letova vojni šatori ovih dana podižu se i u središnjoj Švedskoj. Traje obuka ročnika švedske vojske, na tragu prošlogodišnje odluke o ponovnom uvođenju obavezne vojne obuke. Dio prve skupine je unovačen, dio njih prijavio se dobrovoljno. Tijekom četiri mjeseca trebaju se naučiti na timski rad i uvježbati rukovanje oružjem.

"Riječ je o bazičnom treningu. Ako ročnici izaberu profesionalno služenje vojske, nastavit će s obukom. Oni koji se zaposle u vojsci, svakako će nastaviti školovanje", rekao je Lars-Olof Olsson, časnik švedske vojske.

Dok se nad Skandinaviju nadvijaju novi hladnoratovski oblaci, iz Moskve stiže slika jučer otvorene međunarodne izložbe vojne tehnologije. Predstavlja se više od 1500 tvrtki. Naglasak je na ruskim partnerima, ali i na ruskom naoružanju. Zvijezda sajma - robot koji je proizveo koncern Kalašnjikov...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!