18:27 / 24.05.2020.

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/IMS/HRT

Najveće žarište - latinoameričke države

Foto: Adriano Machado/REUTERS

Foto: Adriano Machado/REUTERS

Foto: - / REUTERS

U svijetu je koronavirusom zaraženo gotovo pet i pol milijuna ljudi, a umrlih je više od 345 tisuća. Najveće žarište su latinoameričke države, prije svega najveća među njima - Brazil.
U svijetu je koronavirusom zaraženo gotovo pet i pol milijuna ljudi, a umrlih je više od 345 tisuća. Najveće žarište su latinoameričke države, prije svega najveća među njima - Brazil.

Svijet su obišli prizori tisuća grobova iskopanih u blizini domova žrtava korona virusa. Dok se brazilski predsjednik Jair Bolsonaro više bavi smjenom šefa policije nego pandemijom, mnogi su građani ljutiti, ali glasni su i njegovi simpatizeri.

Na aerodromu u Sao Paulu, drama je bila slična scenariju iz filma Terminal. Samo nije riječ o jednom putniku koji se ne može vratiti u svoju zemlju zbog vojnog puča, nego 200-ak Kolumbijaca kojima su zbog pandemije otkazani letovi pa spavaju u čekaonicama.

- Kći i ja se želimo vratiti svojim obiteljima, ali za sad je to jako teško. Bojim se da nećemo moći kući tako brzo i da nećemo imati što jesti, kazala je Stefany Carvallido, putnica iz Kolumbije.

Kolumbijski konzulat im je ponudio povratak iz Brazila organiziranim letom, ali su ponudu odbili jer je avionska karta stajala 400 dolara. Sad čekaju da Vlada ponovno dozvoli komercijalne letove. 

Više zaraženih od Brazila ima jedino SAD gdje se predsjednik Donald Trump nakon dva mjeseca pauze vratio igranju golfa.

Iz Kine mu, umjesto igre traženja krivca, predlažu zajedničku borbu protiv virusa.

- Na žalost, SAD-om se, osim bijesa zbog COVID-a 19 širi i politički virus koji koristi svaku priliku da napadne i diskreditira Kinu. Treba se zaštiti od nekih političkih snaga u SAD-koje guraju odnose naših dviju zemalja prema Hladnom ratu, rekao je Wang Yi, kineski ministar vanjskih poslova.

Zbog nametanja kineskih sigurnosnih zakona Hong Kongu kojim žele obuzdati pokret za neovisnost, na ulice su se, unatoč Covidu 19, vratili prosvjednici. Policija ih je rastjerivala suzavcem i vodenim topovima. Stotinjak prosvjednika je uhićeno zbog kršenja zabrane masovnih okupljanja.

- Kineska komunistička partija služi se ovim zlim zakonom kako bi još više ograničila slobode građane Hong Konga i uništila sustav "Jedna zemlja, dva sustava", rekao je prosvjednik Lam Cheukting.

Uz mjere restrikcije prosvjeduje se i slavi. Muslimani diljem svijeta Ramazanski bajram. Velika džamija u Meki neprepoznatljivo je poluprazna jer su Saudijske vlasti zamolile vjernike da mole kod kuće.

Prazne su, među ostalim, ulice i džamije Rijada, Dubaija, Damaska, Kaira, a talibani su proglasili trodnevni prekid sukoba koji je afganistanski predsjednik prihvatio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!