22:53 / 26.02.2021.

Autor: T.V./Hina

Najveći američki godišnji skup konzervativaca CPAC

Najveći američki godišnji skup konzervativaca CPAC u Orlandu na Floridi

Najveći američki godišnji skup konzervativaca CPAC u Orlandu na Floridi

Foto: Joe Skipper / REUTERS

Najveći američki godišnji skup konzervativaca CPAC počeo je u petak u Orlandu na Floridi, a trebao bi završiti u nedjelju obraćanjem bivšeg predsjednika Donalda Trumpa čiji su kip na skupu postavili njegovi vjerni republikanski saveznici.

Guverner Ron DeSantis otvorio je okupljanje, hvaleći svoj odgovor na pandemiju koronavirusa i floridske prilično nerestriktivne protokole koji su omogućili da se ovogodišnji skup CPAC-a (Conservative Political Action Conference) održi u zatvorenom prostoru i da ljudi budu fizički prisutni.

Trump, koji je postao stanovnik Floride, i dalje upravlja Repubikanskom strankom i uspješno je preobrazio CPAC, mjesto gdje se tradicionalno sastaju republikanci s djelomično različitim ideologijama, u skup koji će podržati njegove ideje, piše agencija dpa.

Godišnje okupljanje, koje se inače održava blizu Washingtona, premješteno je na Floridu, a prvi put otkad je osnovano 1974., Trump bi trebao zaključiti događaj govorom u nedjelju popodne.

Ako je bilo ikakvih sumnji da je ovogodišnji skup posvećen Trumpu, one su odagnane  otkrivanjem pozlaćenog kipa bivšeg predsjednika, naglašava Reuters. To pokazuje da je on i dalje republikanska politička snaga, unatoč nasilnim scenama koje su izazvali njegovi pristaše u Washingtonu prošli mjesec.

- Nešto ću vam reći: Donald Trump nikamo ne odlazi, rekao je u govoru senator Ted Cruz.

Trumpovi pristaše u petak na konferenciji ponavljali su neke od njegovih lažnih tvrdnji o krađi izbora.

Mogućnost da se Trump (74) kandidira ponovno 2024. komplicira život drugim republikancima koji žele u tu utrku, prije svega bivšem državnom tajniku Mikeu Pompeu i potpredsjedniku Mikeu Penceu.

Pence, koji je bio u Kongresu s obitelji za vrijeme napada, neće se vjerojatno pojaviti na ovogodišnjem CPAC-u.

Trump je više puta rekao da je Pence imao ovlasti zaustaviti potvrđivanje izbornih rezultata koji su pokazali pobjedu Joea Bidena, ali da to nije učinio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!