12:51 / 26.11.2020.

Autor: Kristina Pešić/ Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Najveći broj preminulih u jednom danu

-

-

Foto: - / -

Na svjetskoj razini broj novih dnevnih slučajeva veći je od 600 tisuća, a više od toga zabrinjava podatak o broju preminulih koji je jučer bio najveći od pojave bolesti.
Na svjetskoj razini broj novih dnevnih slučajeva veći je od 600 tisuća, a više od toga zabrinjava podatak o broju preminulih koji je jučer bio najveći od pojave bolesti, u samo jednom danu umrlo je 12 tisuća 31 osoba. Crni rekordi postavljeni su u Rusiji i Njemačkoj koja od strogih mjera ne odustaje.

U danu u kojem je Njemačka zabilježila 410 žrtava koronavirusa, najviše od početka pandemije, njemačka kancelarka Merkel dogovorila je s čelnicima 16 saveznih pokrajina produljenje djelomičnog zatvaranja zemlje do završetka novogodišnjih praznika. Moguće je da ćemo imati cjepivo i prije Božića, rekla je prilikom obraćanja u Bundestagu.

- Složili smo se da će se najprije cijepiti djelatnici u zdravstvu jer su to ljudi koji nose najveći rizik zaraze. Vidjet ćemo kakva će biti situacija uoči Božića, ali, na žalost, ne možemo obećati da ćemo popustiti s mjerama za Božić i Novu godinu, rekla je Angela Merkel, njemačka kancelarka.

Iako ovakvih blagdanskih prizora neće biti, najveće popuštanje dopušteno je od 23. 12. do 1. 1. kada će na privatnim okupljanjima, umjesto pet, smjeti biti 10 osoba. I dalje ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti, hoteli, kulturne ustanove i teretane, a poduzetnicima će država i dalje pružati pomoć. Gradovi i okruzi koji imaju više od 200 zaraženih na 100 tisuća stanovnika, moći će uvesti i potpuno zatvaranje, a odluka o tome prepušta se saveznim pokrajinama.

Najviše umrlih u jednom danu - 507 -  i u Rusiji. Diljem zemlje, popunjeno je 80% kreveta namijenjenih COVID pacijentima, a broj novozaraženih na 100 tisuća stanovnika dvostruko je veći nego početkom listopada. U Kremlju ipak ne žele uvesti nacionalnu karantenu, nego potiču ljude da poštuju mjeru fizičke distance koju su uvele regionalne vlade.

- Pozivam regionalne guvernere: dragi kolege, imate široke ovlasti za uvođenje mjera u borbi s pandemijom. Nitko nije izuzet od osobne odgovornosti i za donošenje i za nedonošenje odluka na vrijeme, naglasio je Vladimir Putin, ruski predsjednik.

A u svjetskom žarištu broj 1, SAD-u, novi skok broja zaraženih očekuje se nakon Dana zahvalnosti koji se ove godine slavi 26. 11. Unatoč molbama da ostanu kod kuće, milijuni Amerikanaca krenuli su na godišnji odmor, iako  u dvaput manjem broju nego lani. 

Četrnaest saveznih država i glavni grad Washington pozivaju na obvezna testiranja ili traže karantenu za putnike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!