Najveći dnevni broj novozaraženih koronavirusom u svijetu

12.06.2020.

17:55

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

default error photo
Dnevno je novozaraženih više od 135.000. Najveći broj oboljelih i dalje je u SAD-u, Brazilu i Rusiji, a na četvrto je mjesto došla Indija. Predsjednik Brazila zabranio objavljivanje podataka o žrtvama koronavirusa.
Protekla dva dana u svijetu je zabilježen dosad najveći broj novozaraženih koronavirusom, dnevno više od 135.000. Najveći broj oboljelih i dalje je u SAD-u, Brazilu i Rusiji, a na četvrto je mjesto došla Indija.

Copacabana u Rio de Janeiru, najslavnija brazilska plaža. Preko noći, iz jedne od najpoznatijih svjetskih turističkih atrakcija, pretvorila se u simboličko "groblje COVIDA-19".  Stotinu križeva u pijesku dramatičan su prosvjed protiv vlasti predsjednika Jaira Bolsonara koji od samog početka umanjuje opasnost od pandemije koronavirusa. U zemlji je zaraženo 805.000 ljudi, više ih je samo u SAD-u, po žrtvama, više od 41.000 ih je, Brazil je treći na svijetu, iza SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

- Predsjednik Republike mora shvatiti da narod trpi jedan od najtežih trenutaka u svojoj povijesti. Tisuće mrtvih, obitelji koje tuguju, nezaposlenost, duh gladi proganja stanovnike Favela, objašnjava Antonio Carlos Costa iz nevladine udruge Rio de Paz.

Predsjednik Bolsonaro zabranio je objavljivane podataka o žrtvama bolesti, no zna se da je u zemlji, treći dan zaredom, broj zaraženih veći od 30.000, u posljednja 24 sata umrlo je 1.200 Brazilaca.

Eksplozija zaraze koronavirusom širi se i ostalim državama Latinske Amerike. Argentina prvi put potvrđuje rast zaraze s više od tisuću oboljelih dnevno, samo nekoliko dana nakon što je popustila mjere izolacije.

- Vidimo da se karantena ne provodi. Ljudi su na ulicama jer moraju raditi. Izlaze li, nastavit će se zaražavati, bit će sve više slučajeva, a javni zdravstveni sustav je u kolapsu, smatra Nicolas Lombardo, stanovnik Buenos Airesa.

Indija, zemlja s 1,3 milijarde stanovnika po broju oboljelih od Covida-19, gotovo ih je 300.000, postala je četvrta najzaraženija država na svijetu. Strahuje se kako će se pravi val zaraze zbog velikih migracija radnika tek proširiti iz urbanih u ruralna područja s iznimno lošom zdravstvenom infrastrukturom.

- Zbog brzine kojom nam tijela žrtava pristižu, uskoro više nećemo imati mjesta za njihov pokop, kaže radnik na groblju Mohammad Shameem.

Nagli je porast broja zaraženih u Bosni i Hercegovini, bilježi se 60 novih slučajeva u posljednja 24 sata, doveo do ponovnog proglašavanja epidemije za Sarajevsku i Tuzlansku županiju.

Očekuje se da će se "stanje epidemije" proglasiti za područje cijele Federacije Bosne i Hercegovine, u kojoj je u posljednja 24 sata Covidu-19 podlegla jedna osoba, kao i u Republici Srpskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!