14:27 / 22.06.2020.

Autor: Hina

Najveći dnevni porast broja mrtvih u Indiji

 REUTERS/Adnan Abidi

REUTERS/Adnan Abidi

Foto: - / REUTERS

Stručnjaci upozoravaju da bi Indija, druga najmnogoljudnija zemlja svijeta s 1, 3 milijarde stanovnika, mogla doživjeti vrhunac pandemije do srpnja ili kolovoza.
U Indiji je zabilježen do sada najveći dnevni porast smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom, njih 445, dok se virus brzo širi ruralnom Indijom, poručili su dužnosnici.

Potvrđena su 425.282 slučaja zaraze koronavirusom, dok je umrlo 13.699 osoba, objavilo je u ponedjeljak indijsko ministarstvo zdravstva. U posljedna 24 sata koronavirus je potvrđen kod 14.821 osobe.

Indija je četvrta po broju zaraženih na svijetu, a ispred nje su SAD, Brazil i Rusija.

Brojni su slučajevi potvrđeni u seoskim općinama, nakon što se stotine tisuća dnevnih nadničara vratilo u svoja sela jer u gradovima nije bilo posla uslijed karantene nametnute u ožujku.

Indijske države koje su primile najviše radnika, poput Bihara, Assama, Jhrakhanda i Uttar Pradesha, zabilježile su najoštriji porast broja zaraženih u dva tjedna do 8. lipnja, piše Bloomberg, pozivajući se na interne vladine procjene. Dužnosnici Niti Aayoga, vladinog tijela za planiranje, rekli su za dpa da Bloombergovi podaci nisu točni, ali su odbili dostaviti bilo kakve podatke.

- Situacija je u potpunosti pod kontrolom. Brojke su za sada male - kazao je glasnogovornik.

Iako je velika većina slučajeva i dalje koncentrirana u gradovima, poput New Delhija, Mumbaija i Chennaija, dužnosnici su zabrinuti zbog velikog rasta broja zaraženih u selima koja imaju slabu zdravstvenu infrastrukturu, a u njima živi gotovo 70 posto Indijaca.

Stručnjaci upozoravaju da bi Indija, druga najmnogoljudnija zemlja svijeta s 1, 3 milijarde stanovnika, mogla doživjeti vrhunac pandemije do srpnja ili kolovoza.

Indija se nalazi u procesu otvaranja, nakon produžene karantene koja je započela u ožujku, usprkos eksponencijalnom rastu broja zaraženih u posljednjim danima.

Vlada je većinom prepustila odluku o otvaranju ili ponovnom uvođenju restrikcija vlastima u saveznim državama.

Chennai, šesti najveći grad u zemlji, uveo je karantenu u trajanju od 12 dana koja bi trebala trajati do 30. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!