12:27 / 22.05.2020.

Autor: HRT/Hina

Najveći dnevni porast broja zaraženih u Indiji koja ublažava mjere

Foto: REUTERS/Amit Dave

Foto: REUTERS/Amit Dave

Foto: - / REUTERS

Oko 6 tisuća novih slučajeva zaraze potvrđeno je u Indiji u petak, što je dosad najveći dnevni porast u toj zemlji.
Oko 6 tisuća novih slučajeva zaraze potvrđeno je u Indiji u petak, što je dosad najveći dnevni porast u toj zemlji, dok vlada ublažava mjere, a aviokompanije pripremaju ponovno uspostavljanje dijela zračnih linija unutar zemlje.

U zemlji s 1, 3 milijarde stanovnika dosad je koronavirus potvrđen kod više od 118 tisuća osoba, dok su umrle 3.583 osobe. Broj zaraženih porastao je za 5 posto u odnosu na četvrtak.

Premijer Narendra Modi produljio je karantenu, koja je uvedena 25. ožujka, do 31. svibnja.

Međutim, ublažene su mjere u područjima s manjim brojem zaraženih, a saveznim je državama dopušteno da izdaju vlastite smjernice u vezi s određenim vidom pandemije.

Indijskim aviokompanijama bit će dopušteno da ponovno uspostave otprilike trećinu letova od ponedjeljka, ali samo unutar zemlje, i to po jednima od najstrožih pravila na svijetu.

- Velik porast broja zaraženih dogodio se nakon što je djelomično dopušteno kretati se unutar zemlje. Međutim, ukupno gledajući, to je mnogo slabiji eksponencijalni rast nego u ostatku svijeta, kazao je profesor epidemiologije Giridhar Babu iz Indijske javnozdravstvene zaklade.

- Ključno pitanje sada je kako smanjiti smrtnost? Imamo li kapacitet? Čini se da je odgovor potvrdan, dodaje Babu.

Indija ima nisku smrtnost od COVID-19, čemu vjerojatno pridonosi dobna struktura stanovništva.

Čak 93,5 posto Indijaca mlađe je od 65 godina, a od koronavirusa u velikoj većini umiru stariji.

Glavna žarišta epidemije u Indiji su prijestolnica New Delhi, financijsko središte Mumbai, država Guđarat, iz koje potječe Modi, i južna država Tamil Nadu.

- Naši COVID odjeli bili su puni u prošlim tjednima. Proširujemo kapacitete da bismo mogli primiti više pacijenata, rekao je doktor Lancelot Pinto, pulmolog u mumbajskoj bolnici P. D. Hinduja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!