Stanje u Kazahstanu se ne smiruje

19:26 / 07.01.2022.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HRT

Nasilni prosvjedi u Kazahstanu

Nasilni prosvjedi u Kazahstanu

Foto: Stringer / REUTERS

Europska unija zabrinuta je zbog situacije u Kazahstanu, gdje je predsjednik Kasim Žomart Tokajev naredio da se bez upozorenja puca na prosvjednike kao odgovor na nerede. Prosvjedi zbog cijena goriva prerasli su u val nemira diljem zemlje.

Dozvolu za ubojstvo bez upozorenja - kazahstanskim snagama sigurnosti dao je predsjednik Kasim Žomart Tokajev usred nasilnog gušenja protuvladinih prosvjeda.

Nakon noći pune pucnjave i eksplozija, izjavio je da je 20 tisuća bandita napalo najveći grad, Almaty, epicentar prosvjeda izazvanih povećanjem cijene goriva. I bez dokaza ustvrdio da sve vode strani obučeni teroristi.

- Militanti nisu položili oružje, nastavljaju činiti zločine ili se pripremaju za njih. Borba protiv njih mora se voditi do kraja. Tko se ne preda, bit će uništen, poručio je.

Prema službenim policijskim podacima, do sada je, u šestodnevnim nemirima, ubijeno 26, navodi se, "naoružanih kriminalaca" te 18 policajaca i vojnika.

Kremlj potvrđuje nekoliko današnjih telefonskih razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina s predsjednikom Tokajevom, ali i drugim čelnicima Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti, vojnog saveza šest bivših sovjetskih republika, koja svojih 2.500 vojnika već razmješta u Kazahstanu.

- Od ovog trenutka aerodrom Almaty pod nadzorom je vojske koja surađuje s kazahstanskim policijskim snagama, priopćio je Igor Konašenkov, glasnogovornik Ministarstva obrane Ruske Federacije.

No postoji bojazan da će Rusija pronaći način da dulje ostane u zemlji, jer 20% stanovnika etnički su Rusi.

Oko glavnoga grada Nur-Sultana postavljene su blokade na cestama. Nakon uvođenja policijskog sata stanje je mirno. Ulice su prazne, na njima osim patrolnih, nema drugih vozila. 

Kontrolni punktovi postavljeni su blizu rezidencije predsjednika Kazahstana.

- S velikom zabrinutošću pratim stanje u Kazahstanu. Prava i sigurnost građana najvažniji su i moraju biti zajamčeni. Pozivam na prestanak nasilja i suzdržanost. Europska unija spremna je pomoći gdje može, izjavila je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

U poruci kazahstanskom predsjedniku njegov kineski kolega Xi Jinping izražava odlučno protivljenje svim silama, pa i vanjskima, koje potkopavaju stabilnost Kazahstana i ugrožavaju njegovu sigurnost te potiču "revoluciju u boji" u toj zemlji. 

- Kao brat, susjed i stalni sveobuhvatni strateški partner Kazahstana, Kina je spremna dati sve od sebe i pružiti svu potrebnu pomoć kako bi Kazahstan prebrodio teškoće, istaknuo je Wang Wenbin, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kine.

Ovo je do sada najveći izazov za vladavinu autokratskog predsjednika Tokajeva.

Početni bijes javnosti zbog skoka cijena goriva, prerastao je u šire nezadovoljstvo vladom zbog korupcije, niskog životnog standarda, siromaštva i nezaposlenosti u naftom bogatoj srednjoazijskoj državi veličine zapadne Europe.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!