Ukrajina osudila Rusiju kao 'terorističku državu' na raspravi pred ICJ-om

06.06.2023.

Zadnja izmjena 11:39

Autor: T.V./HRT/Hina

Najviši sud UN-a raspravljat će o tužbi Ukrajine protiv ruske agresije

Najviši sud UN-a raspravljat će o tužbi Ukrajine protiv ruske agresije

Foto: - / Shutterstock

Ukrajina je u utorak nazvala Rusiju terorističkom državom, na najvišem sudu UN-a na početku saslušanja u slučaju o potpori Moskve proruskim separatistima koji su optuženi za obaranje leta MH17 Malaysian Airlinesa 2014.

To je prvi put da su se pravni zastupnici Ukrajine i Rusije susreli na Međunarodnom sudu pravde (ICJ), najvišim sudom UN-a, otkako je Moskva pokrenula potpunu invaziju na Ukrajinu 24. veljače 2022.

Poslani su pravni timovi s desecima predstavnika sa svake strane.

Vijeće od 16 sudaca ICJ-a započelo je raspravu o tvrdnji Ukrajine da je Moskva prekršila protuteroristički sporazum UN-a opremanjem i financiranjem proruskih snaga za koje su međunarodni istražitelji zaključili da su oborile mlazni avion iznad istočne Ukrajine, ubivši svih 298 putnika i članova posade.

U istoj tužbi Ukrajina je također zatražila od suda sa sjedištem u Haagu da naredi Rusiji da zaustavi navodnu diskriminaciju etničke skupine krimskih Tatara na ukrajinskom poluotoku koji je Rusija okupirala 2014. godine.

U uvodnom obraćanju, ukrajinski veleposlanik Anton Korinevič komentirao je uništenje brane hidroelektrane Nove Kahovke u južnoj regiji Herson u Ukrajini, koja je probijena nekoliko sati ranije.

Kijev kaže da je Rusija digla branu u zrak.

Neki ruski dužnosnici rekli su da je uništena ukrajinskim granatiranjem, a drugi su rekli da je pukla sama od sebe.

- Rusija nas ne može poraziti na bojnom polju, pa cilja na civilnu infrastrukturu kako bi nas pokušala zamrznuti u pokornosti, rekao je Korinevič na ročištu. Upravo danas Rusija je digla u zrak veliku branu ... uzrokujući značajne evakuacije civila, ekološku štetu i prijeteći sigurnosti nuklearne elektrane Zaporižje. Dodao je da su "akcije Rusije akcije terorističke države".

Dvojicu Rusa i ukrajinskog separatista osudio je nizozemski sud za ubojstvo u slučaju leta MH17, koji je oboren projektilom ruske proizvodnje 17. srpnja 2014. iznad istočne Ukrajine koju drže proruski separatisti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!