Nakon 87 dana štrajka glađu u zatvoru umro Hader Adnan

02.05.2023.

Zadnja izmjena 15:55

Autor: HRT/V.G./Hina

Nakon 87 dana štrajka glađu umro Palestinac Hader Adnan

Nakon 87 dana štrajka glađu umro Palestinac Hader Adnan

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Palestinske oružane militante skupine ispalile su u utorak salve raketa iz Gaze na jug Izraela nakon što je čelnik Islamskog džihada Hader Adnan umro u pritvoru nakon 87-dnevnog štrajka glađu, što je prvi takav slučaj u više do tri desetljeća.


Izrael je rekao da je Adnan odbio podvrgnuti se liječničkim testovima i primiti liječnički tretman i da je pronađen bez svijesti u ćeliji u utorak rano ujutro.

Izraelske zatvorske vlasti rekle su da je prevezen u bolnicu nakon neuspjelih pokušaja oživljavanja te da je proglašen mrtvim.

Adnanov odvjetnik optužio je izraelske vlasti za liječnički nemar.

- Trideset šest dana nakon njegova uhićenja tražili smo da bude prevezen u civilnu bolnicu gdje bi ga se moglo primjereno pratiti.

No taj je zahtjev naišao na nepopustljivost i odbijanje izraelskih zatvorskih vlasti, rekao je odvjetnik Džamil Al-Hatib za Reuters.

Kratko nakon što je objavljena Adnanova smrt, oglasile su se sirene na granici Izraela s Gazom, a stanovnici su bježali u skloništa.

Izraelska vojska rekla je da su tri rakete ispaljene iz pojasa Gaze prema izraelskom teritoriju, ali da su pale na otvorena područja.

- Naša se borba nastavlja i neprijatelj će još jednom shvatiti da njegovi zločini neće proći bez odgovora. Otpor će se nastaviti svom snagom i odlučnošću, stoji u priopćenju palestinskog Islamskog džihada.

Adnan (45), podrijetlom iz okupiranog grada Dženina, bio je istaknuti član Islamskog džihada na Zapadnoj obali, koju je Izrael zauzeo u ratu 1967. 

Poput islamističkog Hamasa, Islamski džihad protivi se mirovnim sporazumima između Palestinaca i Izraela i zagovara uništenje Izraela.

Prema udruzi palestinskih zatvorenika, Adnana su izraelske vlasti zatočile 12 puta. Proveo je oko osam godina u zatvoru, uglavnom u administrativnom pritvoru.

Izrael je optužio Adnana za podržavanje terora, povezanost s terorističkom skupinom i poticanje pobune. U pritvoru je od 2004. štrajkao najmanje pet puta glađu.

Stotine ljudi izišle su na ulice u Gazi u znak potpore Adnanu, a na Izrael su bačene dvije odvojene salve raketa. Odgovornost je preuzela krovna skupina militantnih frakcija, uključujući Hamas i Islamski džihad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!