12:14 / 12.05.2020.

Autor: T.V./Hina

Nakon četiri desetljeća prvi pad emisija CO2 u Indiji

Foto: Devanath/Pixabay

Foto: Devanath/Pixabay

Foto: - / -

Emisije CO2 pale su već u ožujku za oko 15 posto i moguće je da su u travnju pale 30 posto.
Emisije ugljičnog dioksida u Indiji pale su prvi puta u četiri desetljeća, djelomično zahvaljujući i karanteni uvedenoj zbog koronavirusa, doznaje se iz studije objavljene na britanskoj internetskoj stranici Carbon Brief.

Smanjena potražnja za električnom energijom i konkurencija iz obnovljivih izvora energije oslabili su potražnju za fosilnim gorivima unazad 12 mjeseci, i prije nego je pandemija pogodila Indiju, no međutim, iznenadno uvođenje mjera izolacije 25. ožujka strelovito je ubrzalo pad emisija CO2, piše u analizi Carbon Briefa.

Emisije CO2 pale su već u ožujku za oko 15 posto i moguće je da su u travnju pale 30 posto.

Emisije su u fiskalnoj godini koja je završila u ožujku 2020. pale za oko jedan posto, nakon pada potrošnje ugljena, dok se krivulja potrošnja nafte izravnala.

Proizvodnja energije na ugljen u ožujku je pala 15 posto, a u prva tri tjedna u travnju 31 posto.

Potrošnja nafte je u godinu dana do ožujka 2020. pala za 18 posto, dok se istovremeno povećala proizvodnja energije iz obnovljivih izvora.

Posljednjih nekoliko tjedana Indijci se ponove dive himalajskim vrhovima jer se zbog smanjenja zagađenja vide i na stotine kilometara udaljenosti. Osim zraka, rijeke su se također pročistile.

Posebice su pogledom na Himalaje očarani stanovnici Pundžaba na sjeveru Indije jer je taj grandiozni planinski lanac sada vidljiv s udaljenosti veće od 200 kilometara zbog manjeg onečišćenja zraka do kojeg je došlo uvođenjem karantene u zemlji u borbi protiv koronavirusa.

Stanovnici grada Džalandhara, a pogotovo mladi koji još nikad nisu vidjeli planinu Dhauladhar bez prekrivača od smoga, kažu da se priroda liječi zbog uvođenja karantene -  zatvaranja tvornica i prekida prometa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!