15:20 / 26.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Nakon izlaska iz karantene gotovo cijela Engleska ide pod stroge mjere

Foto: REUTERS/Simon Newman

Foto: REUTERS/Simon Newman

Foto: - / REUTERS

Nakon mjesec dana opće karantene koja završava 2. prosinca, Engleska će uvesti lokalna ograničenja ovisno o učestalosti virusa, prema sustavu na tri razine.
Velika većina od 56 milijuna stanovnika Engleske, uključujući London, i dalje će živjeti pod strogim mjerama nakon završetka karantene početkom prosinca, objavila je britanska vlada, dodajući da će se protiv pandemije odsad boriti na lokalnoj razini.

➡️ Sve o koronavirusu 

Nakon mjesec dana opće karantene koja završava 2. prosinca, Engleska će uvesti lokalna ograničenja ovisno o učestalosti virusa, prema sustavu na tri razine.

- Nacionalne mjere (karantene) su omogućile uspješno preokrenuti krivulju epidemije, izjavio je ministar zdravstva Matt Hancook zastupnicima, uz pad broja zaraza i hospitalizacija. Razumijem učinak ovih mjera, ali one su bile potrebne zbog obima prijetnje s kojom smo suočeni, inzistirao je i naglasio da će lokalna ograničenja biti stroža od onih prije karantene "kako bi se virus zadržalo pod kontrolom".

Diljem Engleske otvorit će se trgovine koje nisu nužne, a škole će i dalje održavati nastavu. U svim slučajevima gdje je to moguće preporučuje se rad od kuće. Ali u područjima gdje je na snazi najviše upozorenje, poput Birminghama, Manchestera, Newcastlea, Bristola i Leedsa, pubovi i restorani će ostati zatvoreni i nudit će samo dostavu. Bit će zabranjeni susreti s osobama iz drugih kućanstava i u zatvorenim i na otvorenome, osim iznimno u parkovima.

U Londonu kao i većini Engleske, rizik je ocijenjen visokim (2. razina). Pubovi i restorani mogu raditi jedino ako poslužuju obroke, a susreti članova raznih kućanstava su ograničeni na šest osoba vani i zabranjeni su u zatvorenom.

Nove procjene će biti objavljene 16. prosinca.

Britanske vlasti su početkom tjedna odlučile tijekom nekoliko dana za Božić ublažiti mjere ograničenja poduzete u sklopu borbe protiv novog koronavirusa i dozvoliti obiteljska okupljanja od 23. do 27. prosinca.

Velika Britanija, gdje svaka regija određuje vlastitu strategiju, ima 56.500 umrlih, najviše u Europi i 1,5 milijuna pozitivnih slučajeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!