10:53 / 20.09.2018.

Autor: V.K./Hina

Nakon Kine Trump napada Japan?

-

-

Foto: - / -

Japanski višak u trgovinskoj razmjeni sa SAD-om smanjen drugi mjesec zaredom
Japanski višak u trgovinskoj razmjeni sa SAD-om oštro je smanjen u kolovozu, drugi mjesec zaredom, pokazali su objavljeni službeni podaci, u kontekstu bojazni u Tokiju da bi SAD nakon Kine kao novu metu trgovinskih mjera mogao odabrati Japan.

Japanski je višak u razmjeni sa SAD-om u kolovozu smanjen za 14,5 posto, na 455,8 milijardi jena (4,05 milijardi dolara), zahvaljujući većem uvozu američkih zrakoplova, prirodnog plina i ugljena, koji je nadmašio izvoz japanskih farmaceutskih i građevinskih proizvoda u SAD.

Time je višak oštro smanjen drugi mjesec zaredom, nakon što je u srpnju potonuo 22,1 posto.

EU i Japan potpisali su trgovinski sporazum

Ukupno je Japan u kolovozu zabilježio manjak u razmjeni sa svijetom od 444,7 milijardi jena, budući da je povećanje vrijednosti uvoza energenata ponovo nadmašilo rast vrijednosti izvoza.

U sklopu nastojanja da sreže američki trgovinski manjak, predsjednik Donald Trump navodno je kao novi cilj, nakon Kine, izdvojio Japan.

Američko-kineski trgovinski rat ne pokazuje znakove stišavanja te je Trump ovog tjedna uveo carine na kineski uvoz u vrijednosti 200 milijardi dolara. Peking je uzvratio istom mjerom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!