Nakon kritiziranja Trumpa smijenjena republikanka Liz Cheney

12.05.2021.

18:58

Autor: Branka Slavica/HRT/D.D.

Smijenjena republikanka Liz Cheney

Smijenjena republikanka Liz Cheney

Foto: U.S. House TV / REUTERS

Uvjerljivom većinom, nakon anonimnog stranačkog glasovanja na Capitol Hillu, s pozicije treće rangirane republikanke u Zastupničkom domu američkog Kongresa smijenjena je Liz Cheney.

Konzervativna zastupnica iz savezne države Wyoming, kći bivšeg potpredsjednika Dicka Cheneya, platila je političku cijenu javnog kritiziranja Donalda Trumpa.

- Ne možemo u isto vrijeme podupirati Ustav i veliku laž. Napravit ću sve što je u mojoj moći kako se bivši predsjednik više nikada ne bi približio Ovalnom uredu, izjavila je Cheney novinarima nakon sastanka na kojem je smijenjena.

Cheney je jedna od deset republikanskih zastupnika koji su glasovali za Trumpov opoziv nakon napada na Kongres 6. siječnja.

Prvi pokušaj njezine smjene u veljači nije uspio, a današnje glasovanje pokazuje kako se u međuvremenu promijenila politička klima među republikancima i kako čelništvo stranke računa na pomoć Donalda Trumpa na izborima za Kongres 2020.

Liz Cheney zamjerili su što svojim istupima odvlači pozornost od ambicije da Republikanska stranka ponovno osvoji većinu u Zastupničkom domu.

Bivši predsjednik, koji je nakon odlaska iz Bijele kuće i suspenzije na društvenim mrežama rijetko prisutan u medijima i javnom životu, nije propustio komentirati smjenu na Capitol Hillu.

- Liz Cheney je gorko, grozno ljudsko stvorenje. Nema osobnost i ništa dobrog ne donosi ni politici ni našoj zemlji, stoji u priopćenju bivšeg predsjednik.

54- godišnja Liz Cheney ostaje zastupnica u Kongresu i sudjelovat će u utrci za reizbor 2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!