Nakon masovnog ubojstva u beogradskoj školi Vučić predlaže 10 mjera

03.05.2023.

Zadnja izmjena 22:30

Autor: T.D./HRT/Hina

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Foto: Milos Tesic / Pixsell

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u srijedu je, nakon masovnog ubojstva u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar", predložio vladi deset mjera među kojima je pomicanje granice za kaznenopravnu odgovornost s 14 na 12 godina, uz dvogodišnji moratorij za držanje i posjedovanje oružja i strogu kontrola dozvola.


Vučić je na konferenciji za novinare ocijenio da je danas jedan od najtežih dana u novijoj povijesti zemlje te je izrazio sućut obiteljima i srodnicima ubijenih učenika i zaštitara škole u kojoj je 13-godišnji dječak jutros usmrtio osmero školskih kolega i zaštitara, a ozlijedio još šestero učenika i nastavnicu.


Jedna od ozlijeđenih učenica i nastavnica u kritičnom su stanju i liječnici se bore za njihov život.

Srbija je danas ujedinjena u tuzi i ne pamti veću nego što je danas, ali se u takvim okolnostima moraju sagledavati uzroci i "odgovornost svakog od nas" i tražiti rješenja i načini da se ovako nešto, "ma koliko bilo nepredvidivo i neočekivano, više ne ponovi", rekao je Vučić.


Revizija svih dozvola za oružje


Vladi Srbije predložio je da se u iduće dvije godine uvede moratorij na držanje i nošenje oružja, te da se provede revizija svih dozvola izdanih za posjedovanje i držanje oružja.

Zatražio je i kontrolu načina držanja oružja, a napose provjeru da li se oružje čuva odvojeno od streljiva.

U povodu dosadašnjih informacija iz istrage koje govore da je dječak, koji je počinio masovno ubojstvo sa svojim ocem posjećivao streljane, Vučić je predložio i da se provede kontrola rada svih streljana u Srbiji i pristup malodobnika streljanama, što već postoji kao propis u važećim zakonima.

Jedan od Vučićevih prijedloga je i da se propiše kaznenopravna odgovornost za sve koji malodobnim osobama omoguće da dođu u kontakt s vatrenim oružjem.

Obveza testiranja na narkotike u školama


On je ocijenio i da će se zbog njegova prijedloga vladi o spuštanju dobne granice za kaznenopravnu odgovornosti malodobnicima s 14 na 12 godina "lomiti koplja", ali da to nije stvar oporbe već kompletnog društva.

Jedan od prijedloga odnosio se na medije i programe u kojima se prikazuje nasilje koje može naštetiti "fizičkom i mentalnom razvoju malodobnika".

Vučić je sugerirao i da treba uvesti i obvezu šestomjesečnih testova na narkotike u školama.

Spriječiti pristup dark netu


Kao važan prijedlog istaknuo je i formiranje posebnih službi za vršnjačko nasilje koje će "promptno reagirati", te onemogućavanje pristupa mrežnim stranicama "dark neta" koje savjetuju kako nabaviti oružje, drogu ili kako nekog ubiti.

- To su moji prijedlozi, vi ste ti koji donosite konačnu odluku, na kraju će mi roditelji biti zahvalni, jer ćemo moći na vrijeme da reagiramo, rekao je.

Vučić je istodobno konstatirao kako bi, da je sve što predlaže već bilo primijenjeno, današnja tragedija teško bila spriječena.

Naglasio je da je ''nemoguće da nitko ne odgovara '' u vezi s tragedijom u školi na Vračaru, i da to neće ''proći tek tako".

Više javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je danas da učenik 7. razreda škole "Vladislav Ribnikar" K. K. (13), koji je jutros hicima iz pištolja usmrtio osam učenika i školskog zaštitara, a šest učenika i nastavnicu teško ozlijedio, nije kazneno odgovoran, a da je njegovu ocu određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

Cvijeće i igračke u školskom dvorištu


Prema Zakonu o malodobnim počiniteljima kaznenih dijela i kazneno-pravnoj zaštiti maloljetnika, K.K. je mlađi od 14 godina i nema kaznenu odgovornost, objavilo je Tužiteljstvo.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva, ocu dječaka V. K. (48), određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je počinio teška kaznena djela "protiv opće sigurnosti".

Stotine Beograđana, učenika i nastavnika tijekom popodneva i večeri stizale su na školsko dvorište i na Cvjetni trg kako bi zapalili svijet i ostavili cvijeće i igračke u školskom dvorištu i na Cvjetnom trgu, nedaleko od škole.

Građani su u komemorativnom mimohodu s trga otišli ispred sjedišta Ministarstva prosvjete.

Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost od 5. svibnja. Beogradske škole u srijedu popodne nisu radile, a nastava u svim školama u Srbiji u četvrtak počet će minutom šutnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!