22:55 / 22.12.2018.

Autor: Dražen Stefanov/P.F./HRT

Nakon ministra obrane Jima Mattisa odlazi i Brett McGurk

-

-

Foto: - / -

Ostavka posebnog američkog izaslanika u globalnoj koaliciji protiv IS-a, Bretta McGurka rezultat je, tvrde američki mediji, "dubokog neslaganja" s Trumpovom politikom na Bliskom istoku.
Nakon ministra obrane Jima Mattisa, još jedan američki dužnosnik dao je ostavku zbog odluke predsjednika Donalda Trumpa da povuče vojnike iz Sirije. Odlazi i Brett McGurk, vodeći američki dužnosnik za borbu protiv takozvane Islamske države.

Ostavka posebnog američkog izaslanika u globalnoj koaliciji protiv IS-a, Bretta McGurka, samo dva dana nakon što je zbog istog razloga odstupio ministar obrane, rezultat je, tvrde američki mediji, "dubokog neslaganja" s Trumpovom politikom na Bliskom istoku. 

McGurk smatra da posao u Siriji nije gotov. Donald Trump još je u srijedu objavio da se američke postrojbe potpuno povlače iz Sirije, s objašnjenjem da je postignut glavni cilj, uništenje IS-a. Ubrzo je stiglo i objašnjenje na Tweeteru.

- Govorili smo da ćemo ondje biti samo tri mjeseca, a to je bilo prije sedam godina - nikada nismo otišli. Kad sam postao predsjednik, IS je bio divlji. Sada je on uvelike poražen i zemlje u regiji trebale bi biti u stanju lako riješiti sve što je ostalo. Dolazimo kući! , napisao je Trump.

Američka vojna intervencija u Siriji počela je zračnim udarima za vrijeme Obamine administracije u rujnu 2014. Četiri godine poslije odluka o povlačenje postrojba izazvala je različite reakcije.

Ulje na vatru dolio je i posebni američki izaslanik za Siriju Jim Jeffrey. Otkazao je planirani sastanak u UN-u na kojemu je se trebalo razgovarati o sirijskom mirovnom procesu. On je imenovan posebnim izaslanikom za Siriju u kolovozu te je tada rekao novinarima da se SAD neće povući iz Sirije dok IS ne bude poražen. Jeffrey zasad nije komentirao Trumpovu odluku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!